Do’s en don’ts bij het zelf maken van een bruidstaart – deel 2

Als thuisbakker is er maar 1 soort gebak dat een kroon kan spannen op je werk: het bakken van een bruidstaart. Vorige week deel 1 van de do’s en don’ts, vandaag het tweede en laatste deel.

3. Do: Hou het simpel

Zeker bij je eerste (paar) bruidstaart(en) is 1 gouden regel: hou het simpel! Probeer het zoveel mogelijk te doen met de gereedschappen die je hebt en ga niet teveel nieuwe technieken in 1 keer proberen. Het maken van een bruidstaart op zich is namelijk al een geheel nieuwe techniek. Als je een taart gaat stapelen bijvoorbeeld, kom je erachter dat een taart gemakkelijk kan bezwijken onder zijn eigen gewicht. Dan moet je dus al taartverstevigers en (kartonnen) platen tussen de delen plaatsen. Tel daarbij op dat je moet opletten of alle lagen ongeveer even hoog zijn. Plus dat je met vele malen grotere hoeveelheden werkt dan normaal. Daarbij heb je al heel wat extra technieken die je onder de knie moet krijgen.

Don’t: Te weinig decoreren

Met ‘hou het simpel’ bedoel ik niet dat je per se ook de decoratie van de taart simpel hoeft te houden. Decoratie kan namelijk eventuele foutjes gemakkelijk verbergen. Gebruik dus wel decoratie, maar maak deze decoratie niet te moeilijk: ga bijvoorbeeld niet gelijk enorme hoeveelheden fondantroosjes maken, maar gebruik kunstbloemen. Ga geen ingewikkelde patronen spuiten met een spuitzak, maar gebruik uitdrukvormpjes. Ga geen stroken halen uit fondant maar gebruik gewoon lintjes om de rand van je taart. Bespreek van tevoren wat het bruidspaar voor taart wil hebben en zoek samen naar de meest gemakkelijke manier om dat resultaat te verkrijgen. Moeilijk kan altijd nog.

Taart: Stapelen & fondanten2

4. Do: Kiezen voor goede gereedschappen

De taart van 3 jaar geleden bakte ik op locatie met een handmixer en een piepkleine oven. Toen was de taart voor zo’n 40 mensen en was ik ruim 2 dagen bezig. Gelukkig heb ik in die 3 jaar de beschikking gekregen over een KitchenAid standmixer en kon ik zelfs zo’n zelfde standmixer van mijn zus en een Magimix foodprocessor van mijn moeder lenen. Ook de oven was een stuk groter – waardoor ik nu taart voor zo’n 100 mensen in dezelfde tijd heb kunnen bereiden! Naast de machines zijn ook hittebestendige pannenlikkers en goede bakvormen – ik ben erg positief over de Fat Daddio’s bakvorm die ik heb gebruikt -  een must. De spatels zorgen voor sneller en beter mengen, de bakvormen voor sneller en gelijkmatiger gebak. Mijn andere favoriete gereedschappen voor het bakken van bruidstaart zijn een taartzaag, groot paletmes, goede deegroller, draaiplateau, veel grote beslagkommen en een fondantstrijker!

3 keukenhulpjes

Don’t: Andere opties vergeten

De grootte van je taart baseer je voornamelijk op de hoeveelheid personen waarvoor je bakt. Er zijn talloze schema’s te vinden op internet waarop staat afgebeeld voor hoeveel personen een taart is met bepaalde afmetingen. Hou hierbij altijd wel in gedachten wat voor taart je serveert - de choco-biscuit taart was bijvoorbeeld veel machtiger dan de worteltjestaart waardoor de stukjes daarvan ook kleiner konden zijn. Als je voor 100 personen bakt, hoef je natuurlijk niet per se een baksel van 4 of 5 lagen te gaan maken. Dat kan natuurlijk wel, maar er is nog een optie: meer taarten. Voordeel hiervan is dat je 1 ‘show-taart’ maakt, die gepresenteerd en aangesneden wordt. De rest kan in de keuken gesneden worden en direct erna geserveerd worden. De taart(en) in de keuken hoeven dan ook helemaal niet zo netjes afgewerkt te zijn als de show-taart. Die hoeven ook niet/nauwelijks gedecoreerd te worden – dat scheelt tijd.

Serveertaart & presentatie-taart

5. Do: Nadenken over het vervoer!

Als je bezig bent met het verzamelen van gereedschappen, zijn er een aantal dingetjes die je makkelijk zult vergeten. Een belangrijke (naast bakpapier – dat ik zelf vaak vergeet) is dozen en platen voor het vervoeren van de taart. Bruidstaart is heel erg zwaar (degene op de foto weegt zo’n 14 kg) en ook heel erg breekbaar – een lastige combinatie. Regel een sterk plateau of onderlegger voor je taart en kijk of je een doos/krat kunt vinden die groot en hoog genoeg is. Zeker wanneer je werkt met fondant of marsepein kunnen druppels vocht in de koelkast funest zijn. Zorg dus dat je je taart goed afschermt alvorens deze in de koelkast te bewaren.

Don’t: Zorgen maken nadat je de taart hebt afgeleverd.

Het is zover: je bruidstaart is klaar. Je hebt hem vervoerd en afgeleverd waar hij moet zijn. Je hebt met de keuken gesproken over hoe en wat… en nu? Nu ben je klaar. Tijd om te ontstressen en – als je bent uitgenodigd natuurlijk - je klaar te maken voor een fantastische bruiloft. Dat valt niet mee – je hebt zo hard gewerkt. Je kent werkelijk ieder detail van het resultaat dat je hebt afgeleverd. Logisch dus dat je je zorgen zult maken of de taart er nog goed uit ziet en iedereen ervan zal genieten. Logisch, maar onnodig – het resultaat is er en je kan er niets mee aan veranderen. Maar geloof me – als je met zoveel liefde een taart gebakken hebt, zullen de gasten er zeker van genieten!

Tot zover mijn tips, heb jij er meer? Deel ze dan hieronder! Nog een laatste do: als er bruidstaart over is, neem dit dan – uiteraard in overleg met het bruidspaar - mee voor je collega’s, die vinden het ook lekker!

Geschreven door Kim Goedegebuure, zij is content medewerker bij Kookwinkel Oldenhof.