Indirect barbecueën - je barbecue als tweede oven

Dat je in de winter niet de hele maaltijd aan de grill staat spreekt voor zich. Er zijn leukere manieren om je maaltijd te besteden dan buiten in de kou, als de rest van het gezelschap binnen zit. Maar toch is de rokerige barbecuesmaak des te lekkerder in de wintermaanden. Nu is daar een mooie oplossing voor: indirect barbecueën.

Barbecueën of grillen?

Het belangrijkste uitgangspunt is om het onderscheid te maken tussen barbecueën en grillen. Waarschijnlijk denk je bij barbecueën al snel aan lapjes vlees, spiesjes of worstjes op een rooster boven houtskool garen. Vaak nog wat salades, sauzen en stokbrood erbij en de Nederlandse barbecue is compleet. Nu is dat niet helemaal wat het oorspronkelijke barbecueën behelst. De bezigheid waar de Taíno, een Caraïbisch indianenvolk dat naam gaf aan de barbecue. Hun naam voor het langzaam garen van gerechten boven een zuurstofarm vuur heeft geleid tot het Spaanse woord barbacoa. Dat gebeurde in een vuurput, boven het vuur een raster werd gemaakt van stokken, waarop het voedsel gelegd werd. Daarop werden agave-bladeren gelegd als afdekking. Door die geschiedenis is het preciezer om te stellen dat de term barbecueën veel beter past bij langzaam garen.

Indirect garen

Nu we hebben vastgesteld dat barbecueën niet hetzelfde is als grillen. En om daar goed nieuws aan te verbinden: je kunt ook barbecueën in hartje winter. Je kunt bijvoorbeeld ook goed je barbecue gebruiken als een soort buitenoven. Door de houtskool aan één kant van je barbecue te leggen, dan concentreert zich daar de meest directe hitte. Vervolgens plaats je het barbecuerooster en daarop kan je weer een hitteschild plaatsen. Als je daar dan bovenop het voedsel legt gaart het een stuk langzamer dan als je het direct boven de kooltjes op het rooster legt.

!!Let er bij het uitzoeken van je accessoires op dat deze te gebruiken zijn in combinatie met de barbecue die je hebt. Elk merk hanteert een heel specifieke eigen maatvoering!!

Temperatuur

De kooltjes kunnen heel heet branden, zeker als er veel bij elkaar liggen. Voor het indirect garen wil je dat juist niet, en kan je ze beter wat dunner verdeeld neerleggen. Als je dan via de luchtroosters de luchtstroom regelt, is de temperatuur in de barbecue goed in te stellen. Zo kan je de barbecue als een soort rokerige heteluchtoven gebruiken. Handig toch? Een handige methode is om de eerst periode eventueel wat rookhout op de kooltjes te leggen, en te zorgen dat het eten in temperatuur omhoog gaat, en tegelijk een lekkere rooksmaak opdoet. Na verloop van tijd zal het stijgen van de temperatuur steeds langzamer gaan. Als je het product dan met wat aluminiumfolie afdekt voorkomt dat afkoeling door het verdampen van vocht. Zo blijft je gerecht sappiger en gaart het nog wat sneller!

Garen op afstand

Door in de winter je gerechten van de barbecue indirect te garen kan je gemakkelijk op afstand alsnog barbecueën. Je hoeft niet meer de hele tijd aan de grill te staan, maar eens in de zoveel tijd controleer je de temperatuur en garing van je gerecht. Als je een goede kernthermometer met app gebruikt hoef je niet eens naar de barbecue toe in de tussentijd. Met de thermometers van The MeatStick kan je bijvoorbeeld zowel de kerntemperatuur als de omgevingstemperatuur tot op 200 meter afstand in de gaten houden. De app waarmee The MeatStick werkt heeft ook een voorspellende functie. Daardoor voorspelt deze hoe lang het nog duurt voor je eten op de juiste temperatuur is!

Indirect barbecueën

Zo alles bij elkaar genomen is het veel te leuk en veel te lekker om niet in de winter gebruik te maken van de mogelijkheid om op de barbecue indirect te koken. Niet alleen is het bijna net zo gemakkelijk als gerechten in de oven garen, het is ook nog eens ongelooflijk lekker door de rokerige smaak die alleen op de barbecue krijgt. Gebruik goede recepten en de juiste apparatuur om deze heerlijke gaar-methode te perfectioneren! Is jouw barbecue ook al je tweede oven?