Wanneer ik mijn huis uit loop en verderop rechtsaf sla, kom ik in een brede laan vol mooie grote kastanjebomen. Het is herfst en binnen is het knus, in afwachting van Kerstmis. Buiten zijn de tamme kastanjes van de bomen gevallen en liggen ze voor het grijpen. Gepofte is kastanje erg lekker, ze smaken veel beter dan kastanjepuree uit een potje dat, mijns inziens, al snel een overdreven smaak heeft.

Kastanjes kun je poffen in een braadslede in de oven of in een kastanjepofpan op het gasfornuis. Dat raad ik iedereen aan, want de smaak is heerlijk. Snijd een diep kruis in de punt van elke kastanje en verhit deze lang genoeg (dat kan wel 30 minuten zijn) om helemaal gaar te worden. Wanneer de bruine schil omkrult of anderszins naar buiten wijkt is de kastanje zo goed als gaar. Maar mijn moeder had een beter idee. De ultieme manier om kastanjes te poffen: bij een haardvuur.

1: breng een haardvuur aan de gang.

Haardvuur

2: leg de kruiselings ingesneden kastanjes in de hitte van het vuur.

Kastanjes poffen bij een haardvuur

3: pel de kastanjes (pas op, heet!) en proef.

Gepofte kastanjes

Zelf heb ik geen open haard, maar ik weet wel wat er met Kerst ’s middags in mijn oven zal liggen te garen.

Gepofte tamme kastanjes

Wanneer ik mijn huis uit loop en verderop rechtsaf sla, kom ik in een brede laan vol mooie grote kastanjebomen. Het is herfst en binnen is het knus, in afwachting van Kerstmis. Buiten zijn de tamme kastanjes van de bomen gevallen en liggen ze voor het grijpen. Gepofte is kastanje erg lekker, ze smaken veel beter dan kastanjepuree uit een potje dat, mijns inziens, al snel een overdreven smaak heeft.

Kastanjes kun je poffen in een braadslede in de oven of in een kastanjepofpan op het gasfornuis. Dat raad ik iedereen aan, want de smaak is heerlijk. Snijd een diep kruis in de punt van elke kastanje en verhit deze lang genoeg (dat kan wel 30 minuten zijn) om helemaal gaar te worden. Wanneer de bruine schil omkrult of anderszins naar buiten wijkt is de kastanje zo goed als gaar. Maar mijn moeder had een beter idee. De ultieme manier om kastanjes te poffen: bij een haardvuur.

1: breng een haardvuur aan de gang.

Haardvuur

2: leg de kruiselings ingesneden kastanjes in de hitte van het vuur.

Kastanjes poffen bij een haardvuur

3: pel de kastanjes (pas op, heet!) en proef.

Gepofte kastanjes

Zelf heb ik geen open haard, maar ik weet wel wat er met Kerst ’s middags in mijn oven zal liggen te garen.