Met gietijzer haal je ambacht in huis!

Gietijzer staat gelijk aan duurzaamheid. Het materiaal kan worden gerecycled, kan goed worden gebruikt op inductie en is gezond om mee te koken. En met de juiste manier van gebruik en onderhoud gaat een pan van gietijzer ook nog eens een leven mee! Gietijzer is een combinatie van ruw ijzer, koolstof en silicium. Een pan die dus zwaar is in gewicht, maar hierdoor wel zeer hoge temperaturen aan kan en de warmte lang weet vast te houden. Daarnaast is gietijzer geschikt voor diverse kooktechnieken.

Wanneer je een pan hebt gekocht van onbehandeld gietijzer, dan is het van belang dat de pan nog wordt ingebrand. Dit betekent dat je pan geen binnenlaag van emaille heeft en het ijzer daardoor nog 'open' ligt voor beschadigingen van zuren en gevoelig is voor roest. Het inbranden van een onbehandeld gietijzeren pan doe je met een plantaardige olie. Hiermee maak je een 100% natuurlijke anti-aanbaklaag aan in je pan.

 

Inbranden
Bij het inbranden van de pan dringt de olie diep door in de poriën van het gietijzer. De olie gaat tijdens verhitting een verbinding aan met het gietijzer waardoor een glimmende laag ontstaat. Deze laag wordt ook wel 'seasoning' genoemd.  Als je de onderstaande beschrijving volgt kan het inbranden van de pan niet mis gaan.

Heb je een pan van Victoria of Lodge? Deze pannen zijn al voorzien van een dun beschermlaagje en deze hoeft er niet afgeboend te worden.

In dit geval kan je de eerste stap overslaan en direct doorgaan naar stap 2.
1. Was je pan grondig af. Boen alle olieresten die mogelijk vanuit de fabriek zijn achtergebleven in de pan weg. Zorg dat je pan schoon en droog is voordat je met inbranden begint.
2. Doe olie in de pan, gebruik hiervoor een neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Zorg dat de onderkant en de steel van de pan ook zijn ingesmeerd met de olie.
3. Zet de pan op zijn kop in een koude oven en stel de temperatuur in op 230°C tot 250°C. Laat de pan een uur in de oven staan.
4. Schakel de warmtebron uit en laat de pan afkoelen in de oven. Na het afkoelen
veeg je het restant olie dat mogelijk nog in de pan zit weg.

Het eindresultaat ziet er bijna uit als een anti-aanbaklaag en werkt net zo!

Gebruik
Wij adviseren om de pan op een lage stand op te warmen. Om te controleren of je pan warm genoeg is en klaar is voor gebruik, kan je tijdens het voorverwarmen een aantal druppels water in de pan laten vallen. Wanneer deze kleine balletjes vormen die ‘rond dansen’ in de pan is de juiste temperatuur bereikt. Je kan nu de vetstof toevoegen. Daarna zou je de pan op hoger vuur kunnen zetten. Maar omdat de hitte bij gietijzer wordt opgebouwd en de pan de warmte dan vasthoudt, is het niet nodig om hem constant op een hoge temperatuur te laten staan.

Reiniging
De pan is niet geschikt voor in de vaatwasmachine. Gebruik voor het reinigen van de pan keukenpapier om het vet te verwijderen en spoel de pan daarna af met heet water. Zorg dat de pan van onbehandeld gietijzer altijd een beetje vettig blijft. Hiermee voorkom je dat de pan gaat roesten. Gebruik je toch een kleine hoeveelheid afwasmiddel tijdens het reinigen, zet de
pan na het wassen en drogen dan weer licht in de olie. Het is belangrijk dat de pan goed droog is voordat je hem weer in de kast zet en dat je hem nooit laat weken in water.

Heb je aangekoekte etensresten in de pan? Warm een beetje water op in de pan en voeg hier grof zout aan toe. Door het zout komen de aangekoekte resten los van de bodem.

Toch last van roest? Maak de pan schoon met een schuurmiddel, hier kan je ook grof zeezout voor gebruiken. Hierdoor lijkt hij weer als nieuw. Vergeet de pan nu niet opnieuw in te branden.

Gelukt? Nu kan je aan de slag met je gietijzeren pan! En heb je nog vragen of wil je advies over het gebruik van je pan, neem gerust contact met ons op of kom langs één van onze kookwinkels.