Geroosterde bietensalade uit Maaltijdsalades

Salades hoeven echt niet saai te zijn, dat bewijst Emily Ezekiel in haar nieuwe receptenboek Maaltijdsalades. Met verrassende smaakcombinaties maakt ze keer op keer voedzame en smaakvolle salades. Het boek bevat 75 recepten, verdeeld over de vier seizoenen. Zo kan je de producten gebruiken die in het seizoen zijn. Emily geeft je bij veel recepten ook nog tips en vegan variaties. Laat je bijvoorbeeld verrassen door deze geroosterde bietensalade met labneh en ei.

Ingrediënten

  • 4 gekleurde bieten, grofgesneden
  • geraspte schil en sap van 1 citroen
  • ½ bos tijm
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 middelgrote eieren
  • 2 el dukkah
  • 200 gr labneh

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie en leg de bieten hierop. Voeg de geraspte citroenschil en het citroensap toe en daarna de tijm, knoflook en olijfolie. Breng royaal op smaak met zout en zwarte peper en vouw vervolgens de zijkanten van de aluminiumfolie over de bieten. Knijp de bovenkant samen om een pakketje te maken. Rooster de bieten 40 minuten, of tot ze zacht zijn. Haal ze uit de oven en zet opzij.

Zet een kom ijskoud water klaar. Breng een steelpannetje met water aan de kook op middelhoog vuur. Voeg de eieren voorzichtig toe, zet het vuur hoger en laat het water pruttelen. Kook de eieren 7 minuten en leg ze vervolgens in het ijskoude water.

Leg de dukkah op een bord. Pel de eieren en rol ze door de dukkah. Halveer de eieren en strooi eventueel overgebleven dukkah erover.

Smeer de labneh uit op twee borden, verdeel de bieten en giet het overgebleven kooksap eroverheen. Maak af met een dukkahei en besprenkel met een kruidige dressing.