Gevulde kaneelbroodjes met appel door Rutger van den Broek

Voor Pasen vroegen wij Rutger van den Broek naar zijn variant op de luchtige kaneelbroodjes waar je geen genoeg van kan krijgen. Hij ging aan de slag met de Nordic Ware kaneelbroodvorm en maakte er deze kaneelbroodjes met appelvulling mee.

'Deze kaneelbroodjes met appel zien eruit als opgerolde buns maar zijn dat stiekem niet. Dit brood heeft zijn prachtige vorm gekregen door de bakvorm van Nordic Ware. In werkelijkheid zijn het gevulde kaneelbroodjes met een appelvulling. Heel lekker! Door het rijke brooddeeg is de structuur bijna cake-achtig. Perfect als paasontbijt of voor bij de paasbrunch dus!

De taartschaal waar ik de broodjes op geserveerd heb is van Pillivuyt. Deze taartschaal is gemaakt van sterk porselein en daardoor erg gebruiksvriendelijk. Zo kan je hem gewoon in de vaatwasser doen en zou je hem zelfs in de vriezer of oven kunnen gebruiken. Naast deze taartschaal heeft Pillivuyt trouwens ook een leuke patisserie-lijn.

Maar nu eerst aan de bak voor deze feestelijke gevulde kaneelbroodjes!'

Kaneelbroodjes - Rutger Bakt

Gevulde kaneelbroodjes met appel

Ingrediënten

Voor het deeg

375 gr bloem

7 gr gedroogde gist

7 gr zout

30 gr witte basterdsuiker

2 tl kaneelpoeder

2 eieren, op kamertemperatuur

150 ml melk, lauwwarm

75 gr boter, op kamertemperatuur

 

Voor de vulling

20 gr boter

2 kleine appels, in stukjes

1-2 el suiker

½ tl kaneel

30 gr donkere rozijnen

 

Voor het glazuur

75 gr poedersuiker

1 ½ el water


Bereidingswijze

Kaneelbroodjes - Rutger BaktMeng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Voeg aan het eind van de kneedtijd de boter toe. Doe het deeg in een kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het 1 uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm voor de appelvulling een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker en kaneel toe en roer alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Zet het vuur uit, voeg de rozijnen toe en laat het mengsel afkoelen voor gebruik.

Vet de bakvorm licht in met boter of bakspray. Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke porties. Maak van iedere portie deeg een bolletje en druk deze plat. Leg een flinke eetlepel van de appelvulling in het midden van het deeg en vouw het deeg er vervolgens omheen, zodat de appelvulling ingepakt is. Leg de deegbolletjes met de sluiting naar boven in de bakvorm. Dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Bak de broodjes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Stort de broodjes direct na het bakken op een rooster en laat ze zo afkoelen.

Meng de poedersuiker met het water tot een mooi glazuur. Verdeel met behulp van een spuitzak of lepel het glazuur in mooie strepen over de kaneelbroodjes met appelvulling.

Foto’s: Erik Spronk