Slow Cooked Healthy - gezond comfort food uit de slowcooker
Nu het loof van de bomen zich een paar meter naar beneden heeft verplaatst en de warme zon waterig geworden is krijg ik een steeds grotere behoefte aan het comfort food uit de slowcooker. Er kleeft alleen vaak een nadeel aan comfort food: het is vaak zo ongezond. Iets met veel vet, of veel suiker. En dan met wijn, bier, of juist chocolade. Lekker is één ding, maar in de regel een beetje gezond eten kan geen kwaad. Gelukkig verscheen toen Slow Cooked Healthy.
Slow Cooked Healthy
Toen het nieuwe boek van Ross Dobson in de reeks Slow Cooked werd aangekondigd had ik daarom alle reden voor een feestmaal! Het is namelijk, zoals de rest van de reeks, gebaseerd rond de slowcooker, maar dat niet alleen, dit keer was ook de gezondheid van wezenlijk belang. Het boek heet dan ook Slow Cooked Healthy. Gezondheid schuilt natuurlijk in verschillende aspecten van een gerecht. Veel slowcookergerechten zijn op vlees gebaseerd, maar in zijn nieuwe boek gebruikt Dobson vooral veel peulvruchten als basis voor zijn gerechten. Peulvruchten hebben niet alleen een grote hoeveelheid proteïnes, maar zijn ook vezels. Daarnaast helpen ze ook nog met de cholesterolhuishouding. Een bijkomend voordeel is dat peulvruchten lang kunnen koken zonder smaak of voedingswaarde te verliezen.
Dieetbeperkingen
Naast wat algemeen gezien goed is, heeft Dobson ook een heleboel recepten voor mensen met dieetrestricties opgenomen in Slow Cooked Healthy. Er zitten namelijk veel vegetarische en glutenvrije recepten in het boek, en zelfs verschillende veganistische gerechten. Zo is er voor elk wat wils: gezond, én een stapje duurzamer!
Als dit je nog niet heeft overtuigd, doet dit recept dat wel! Ik ben gek op allerlei curry’s, dus ik was helemaal in mijn nopjes toen ik er achter kwam dat er een heel deel van het boek specifiek over curry gaat! Dit recept zit niet alleen barstensvol smaak, maar is nog veganistisch en glutenvrij ook.
Sri Lankaanse cashewnotencurry
Voor 4 personen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding ongeveer 3 uur
Ingrediënten:
- 300 g geroosterde cashewnoten
- 400 g tomatenblokjes uit blik
- 2 el tomatenpuree
- 1 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 1 el gemberwortel, fijngeraspt
- ongeveer 24 kerrieblaadjes
- 1 kaneelstokje
- 1 tl komijnpoeder
- ½ tl kurkumapoeder
- ¼ tl chilipoeder
- 250 ml kokosmelk light
- Zout en peper
- Handvol koriander, grofgehakt
- Matta (Sri Lankaanse rode rijst, verkrijgbaar bij toko gespecialiseerd in Indiase producten) of volkoren basmatirijst, om erbij te serveren
- Limoenpartjes om erbij te serveren
Bereiding:
Verwarm je slowcooker voor tot de hoge stand
Meng de cashewnoten met de tomatenblokjes en tomatenpuree in de pan van de slowcooker
Verhit de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de ui, knoflook en gember 2 tot 3 minuten tot ze zacht zijn. Roer de kerrieblaadjes erdoor, laat ze sissen en bak ze in een minuut.
Schep de inhoud van de koekenpan in de slowcooker en voeg het kaneelstokje, komijnpoeder, kurkumapoeder, chilipoeder en de kokosmelk toe aan het cashewnotenmengsel in de slowcooker. Breng royaal op smaak met zout en peper en roer goed door. Leg het deksel op de pan en kook de curry 2 uur.
Roer goed, leg snel het deksel terug op de pan om te voorkomen dat er te veel warmte verloren gaat. Kook de curry 1 uur, tot de curry geurend is en de cashewnoten iets zacht zijn. Roer de helft van de koriander erdoor.
Serveer de cashewnotencurry, bestrooid met de overgebleven koriander, op een bedje van matta, en met de limoenpartjes om erover uit te knijpen.