Vegan hartige taart uit 'Quiche & Hartige taart'
Quiche is een onmisbaar gerecht tijdens het Paasweekend. Zowel koud als warm is het een heerlijk onderdeel van de maaltijd. Ben je - vanwege dieetwensen of een andere reden - op zoek naar een plantaardige variant? Wij hebben het perfecte recept voor je gevonden in een van onze leukste kookboeken! Het is een supereenvoudig gerecht waarmee je naar hartenlust kunt variëren. Ook voor de ingrediënten hoef je misschienniet eens de deur uit. Je maakt deze heerlijke hartige taart met producten die waarschijnlijk al in je keukenkastje of koelkast staan.
Vegan quiche
Dat een heerlijke quiche ook prima op veganistische wijze bereid kan worden, bewijst Marion Flipo in het inspirerende boek 'Quiche & Hartige taart'. Dit recept is een van mijn favorieten omdat je er eindeloos mee kunt variëren. Je kunt het voor meerdere dagen bereiden, of wanneer je voor meerdere personen kookt. Daar komt bij dat de quiche ideaal is om in te vriezen. Heb je geen tijd of zin om 's ochtends lang in de keuken te staan? Omdat je de quiche een dag van te voren kan maken, is ook dit geen probleem.
Vooraf klaarzetten: rechthoekige bakvorm van 36 x 11 cm, ingevet
Bereidingstijd: 35 minuten voorbereiden, 30 minuten bereiden, 5 minuten afkoelen
Bereiding
Veganistisch deeg
- 90 g bloem
- 40 g amandelmeel
- 20 g maïsmeel
- 1 tl zout
- 50 ml olijfolie
Garnituur
- 100 g pompoenpitten
- 250 g champignons
- olijfolie, om in te bakken
- zout en versgemalen zwarte peper
- 200 g doperwtjes
- 300 g zijdetofu (Silken tofu)
- 100 ml sojamelk
- 30 g ongezoete pompoenpitpuree (of amandelpuree)
- 1 flinke snuf geraspte nootmuskaat
- 2 el gehakte verse munt
- 1 el grove mosterd
1 Meng eerst de bloem, het amandel- en maïsmeel en het zout. Wrijf vervolgens de olijfolie met je vingers door de droge ingrediënten. Voeg iets water toe tot het deeg homogeen wordt. Vorm er een bal van, wikkel die in plasticfolie. Leg voor minimaal 30 minuten in de koelkast. Haal hem er een paar minuten voor je gaat rollen uit. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad, en leg het in de bakvorm.
2 Verwarm de oven voor tot 170 °C. Rooster daarna de pompoenpitten 10 minuten in de oven.
3 Snijd de champignons bij, borstel ze en snijd vervolgens klein. Bak ze in olijfolie met wat zout. Blancheer de erwtjes 1 minuut in kokend water met zout en laat ze uitlekken.
4 Pureer de tofu met de sojamelk, pompoenpitpuree en nootmuskaat, het zout en de zwarte peper. Klop de gehakte muntblaadjes door de mosterd. Meng de gebakken paddenstoelen en geblancheerde erwtjes en het tofu-sojamelkmengsel erdoor. Stort de vulling in de ongebakken bodem. Bak de quiche 30 minuten in de oven en laat 5 minuten rusten in de vorm. Verdeel tot slot de pompoenpitten erover.
Het amandelmeel en maïsmeel zorgen trouwens voor een heerlijk knapperige bodem. De zijdetofu en pompoenpitpuree dienen als vervanging voor de gebruikelijke room en de eieren. Deze plantaardige alternatieven zorgen bovendien tijdens het bakken voor de nodige binding. De ongezoete pompoenpit- of amandelpuree maak je zelf eenvoudig in een krachtige blender. Het resultaat? Een smaakvolle en voedzame hartige taart.
Variatie
Wil je variëren of heb je de juiste ingrediënten niet in huis? De doperwtjes en champignons laten zich prima vervangen of aanvullen, bijvoorbeeld door:
- gestoofde prei en plantaardig gehakt
- spinazie, gekookt en vervolgens goed uitgelekt
- olijven
- zongedroogde tomaten
- gegrilde paprika
- kleine roosjes broccoli
- gekaramelliseerde uien
- vegan kaas (zoals feta)
- cherrytomaatjes
Tijdens het paasweekend is er niets fijner dan heerlijk de tijd nemen om te koken. Een uitgebreide brunch met zelfgebakken brood, of juist 's avonds extra lang aan tafel. Met de juiste aandacht wordt iedere maaltijd een feestje. Een mooi gedekte tafel mag daarom ook niet ontbreken. Bekijk daarom voor meer paasinspiratie onze speciale themapagina. Zo maken we er ook - of misschien wel juist - dit jaar een extra speciaal weekend van.