Volle lippen met Silikomart Bacio

Misschien ken je dat wel. Zo een feestje bij de buren, waar de gastvrouw of –heer alles piekfijn op orde heeft. Alle snacks zijn lekker, en zelfgemaakt. De taart, een kunststukje dat eruit ziet alsof ze vanmorgen vers bij een banketbakker is gehaald, is diezelfde ochtend nog uit de keuken van de gastvrouw gekomen. Aardige kans dat ze een Silikomart bakvorm gebruikt heeft. Doordat deze vormen er in verschillende modellen zijn en ze supermakkelijk werken maak je met redelijk weinig moeite de ingewikkeldste vormen. Op het volgende feestje ben jij die verschrikkelijk frustrerend georganiseerde patissier!

Nieuwe vormen van Silikomart

Een opvallende nieuwkomer in het assortiment bakvormen is de Bacio. Deze grote en volle lippen – bacio is Italiaans voor kus – zijn op elk feestje een opvallende verschijning. Misschien krijg je wel een associatie met de bacio uit Perugia, een hazelnootchocolaatje of wat exotischer, met de Mae West Lips Sofa van de bizarre Spaanse kunstenaar Salvador Dalí. Die laatste vergelijking deed me besluiten deze vorm te gebruiken om er eens een overheerlijke en vooral erg luchtige aardbeienmousse mee te maken. Je hoeft de vorm niet alleen in de oven te gebruiken namelijk, want het materiaal kan net zo probleemloos tegen de kou van de vriezer als tegen de warmte van de oven, en het resultaat is minstens zo mooi. Om de volle lippen optimaal tot hun recht te laten komen gebruikte ik de rode mirror glaze van Silikomart, waarmee ze meer dan wat ook glanzen!

Glanzend als een spiegel

De vorm is gemaakt van silicone en is zo vormgegeven dat deze zelfstandig rechtop blijft staan. De totale inhoud is 1200 ml dus met 8 à 10 mensen kan je er al lekker van eten! Het unieke aan deze serie vormen is dat de onderrand terugloopt. Hierdoor lijkt het baksel nog ingewikkelder vormgegeven, zonder dat het je meer moeite kost om te maken. Omdat de binnenkant van de vorm spiegelglad is komt je cake, ijs of mousse supergemakkelijk los uit de vorm, zonder dat er allemaal restjes aan de vorm blijven kleven. Door een mousse of taart in te vriezen kan je er een mirror glaze op aanbrengen. Iedereen die in de laatste jaren op sociale media voedselposts gezien heeft kan deze afwerking niet zijn ontgaan: een hoogglanzende gelei-laag die als laatste afwerking over een bevroren taart wordt gegoten. Om een mooie glaze helemaal zelf te maken is nog geen gemakkelijke opgave. Gelukkig heeft Silikomart daar in voorzien, gezien hun vormen bijna schreeuwen om zo’n fancy afwerking! Ze produceren kant-en-klare glazes, die je alleen nog hoeft te verwarmen en eventueel wat te verdunnen met water.

Het meest bevredigende moment van het hele maakproces is dan ook om te zien hoe de glaze stolt op de ijskoude mousse en een laagje glanzende overdaad aan je toch al schitterende creatie toevoegt. Met zulke taarten hangen zelfs die perfecte buren aan je lippen!

Silikomart Bacio

De volle lippen

Ingrediënten:

Voor de mousse:

500 ml slagroom

500 g verse aardbeien

suiker

5 blaadjes gelatine

Voor de glaçage:

1 potje Silikomart mirror glaze red

Bereiding:

Week de gelatine in koud water. Ontkroon de aardbeien en snijd ze in stukjes. Doe alle aardbeien en naar smaak suiker in een sauspan en kook met een klein beetje water tot de aardbeien uit elkaar beginnen te vallen. Pureer de aardbeien met een staafmixer tot een gladde saus. Knijp de gelatine uit en roer grondig door de aardbeiensaus heen. Zet de pan of kom met saus in een bak met ijswater om af te koelen tot kamertemperatuur.

Klop intussen de slagroom tot iets meer dan yoghurtdikte, maar niet te dik! Spatel de aardbeiensaus door de slagroom en wees voorzichtig om niet teveel lucht uit de slagroom te slaan. Giet het gehele mengsel in de Bacio-vorm. Voor extra stevigheid kan je er voor kiezen om onderop een laag cake te doen.

Zet de vorm rechtop in de diepvries en laat tenminste 6 uur lang koelen, langer is beter! Giet de benodigde mirror glaze in een hittebestendige schenkkan en verwarm deze in een warm-waterbad tot hij goed vloeibaar is. Desgewenst kan je de glaze dunner maken met wat water. Haal de Bacio-vorm uit de diepvries en haal voorzichtig uit de vorm. Door de vormgeving en het materiaal van de vorm is de mousse er gemakkelijk uit te halen! Plaats de mousse op een rooster boven een lekbak en schenk de vloeibare glazing gel er gelijkmatig overheen. Je zult merken dat de gel snel stroperiger wordt op het koude oppervlak van de mousse. Verwijder de druipers van de rand van de mousse en zet de mousse weer minimaal 2 uur in de diepvries. Voor het serveren kan je de mousse laten ontdooien in de koelkast – doordat het zo luchtig is gaat het redelijk snel.

Serveer natuurlijk op een mooi bord met verse slagroom en aardbeien!