Een snelkookpan gebruik je bijna voor exact dezelfde bereidingen als een slowcooker. Maar dan sneller natuurlijk. Het apparaat heet niet voor niets snelkookpan. De laatste jaren is er een ware heropleving van de snelkookpan in de thuiskeuken geweest. Hoe dat nu precies te verklaren is en waarom iedereen een snelkookpan zou moeten hebben, dat zal ik in dit blog uit de doeken doen.

 

Sneller

Het klinkt als een open deur, maar een snelkookpan verkort de kooktijd van veel gerechten ontzettend. In minder dan 10 minuten kook je risotto of aardappels en binnen een uur heb je een volledig gegaarde stoofpot. De kooktijd vermindert in veel gevallen 2 à 3 keer ten opzichte van een gewone pan. Het verschil met een slowcooker is natuurlijk nog heel veel groter.

Snelkookpan of slowcooker

De slowcooker kan het gerecht gaar hebben zodra je uit je werk komt, maar dan moet je wel al in de ochtend je maaltijd voorbereiden. Dan is het weinig moeite om zodra je thuiskomt de snelkookpan aan te zetten. Daar komt bij dat eten uit de slowcooker ook nog weleens wat over-gaar kan raken. Omdat je constant in de buurt bent, kan je op het juiste moment het kookproces stoppen.

Snel koken met een stekker

De snelkookpannen voor op het fornuis hebben als grote nadeel dat je de hele tijd bij de pan moet zijn om in de gaten te houden of het proces nog goed verloopt. De laatste jaren zijn er echter verschillende elektronische snelkookpannen op de markt gekomen, die zelf dus de juist temperatuur regelen. Deze apparaten hebben meerdere functies en zijn zelfs vaak ook als slowcooker of warmhoudpan te gebruiken! Dit type pan verlaagt dus de drempel naar snelkoken nog een beetje.

Maillard

Doordat de temperatuur in de snelkookpan hoger is dan in een kookpan of slowcooker ontstaan er meer aroma’s. De maillardreactie is daar de voornaamste reden voor. Dat is de naam voor de complexe reacties die reducerende suikers en aminozuren aangaan, versneld onder invloed van temperatuur. Die aroma’s maken een gerecht veel interessanter, waardoor er simpelweg meer interessante smaken en geuren aan snelkookpangerechten zitten.

Daarbij is bruining ook een belangrijk aspect van de maillardreactie. Dat kan je extra versnellen door ingrediënten aan te bakken. Als je een snelkookpan voor op het fornuis hebt, dan kan je het vlees in de pan aanbakken, voordat het vocht erbij gaat en het gerecht onder druk gegaard wordt.

Minder vocht, minder energie

Een snelkookpan gebruikt ook nog eens veel minder energie dan een reguliere kookpan. Dat door twee dingen. Enerzijds is de kooktijd veel korter, dus hoeft het fornuis minder lang aan te staan. Anderzijds hoeft er veel minder vocht in de pan: bij het gewone koken moeten de ingrediënten in vocht liggen om gelijkmatig gaar te worden. Omdat bij de snelkookpan de temperatuur hoger is, ontstaat er veel stoom. De stoom kan niet ontsnappen door het gesloten deksel, en daardoor komt er druk in de pan. Deze stoom zit verdeeld door de hele pan, waardoor de alles in de pan gelijkmatig gaar wordt. Dus daarom hoeft niet alles in de pan, in het vocht te staan. Minder vocht heeft minder energie nodig om te verhitten. Een snelkookpan is dus ook nog eens ontzettend efficiënt!

Een ander bijkomend voordeel van het goed sluitende deksel is dat je de volledige controle hebt over de hoeveelheid vocht in de pan. In het kookproces gaat bijna geen vocht verloren, dus kan je een exact afgemeten hoeveelheid vocht gebruiken. Na het garen is het altijd nog mogelijk om de inhoud van de snelkookpan verder in te koken.

Stomen

Stoom speelt een belangrijke rol in snelkookpannen en dat kan je nog extra gebruiken. Door een stoominzet te gebruiken kan je producten zelfs helemaal uit de vloeistof laten en daarmee voorkomen dat er smaakstoffen in het kookvocht oplossen. Door te stomen kan je bijvoorbeeld ook cakes bakken, dumplings, of zelfs grote stukken vis.

Snelkookpan

Het is bijna niet meer dan logisch dat de snelkookpan een ontzettende opmars heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren. De tijd- en smaakwinst die een snelkookpan oplevert maken het een ideaal stuk kookgerei in elke keuken. Wat voor snelkookpan heb jij thuis staan?

Snelkookpan - hoe werkt het en waarom wil je er ook een

Een snelkookpan gebruik je bijna voor exact dezelfde bereidingen als een slowcooker. Maar dan sneller natuurlijk. Het apparaat heet niet voor niets snelkookpan. De laatste jaren is er een ware heropleving van de snelkookpan in de thuiskeuken geweest. Hoe dat nu precies te verklaren is en waarom iedereen een snelkookpan zou moeten hebben, dat zal ik in dit blog uit de doeken doen.

 

Sneller

Het klinkt als een open deur, maar een snelkookpan verkort de kooktijd van veel gerechten ontzettend. In minder dan 10 minuten kook je risotto of aardappels en binnen een uur heb je een volledig gegaarde stoofpot. De kooktijd vermindert in veel gevallen 2 à 3 keer ten opzichte van een gewone pan. Het verschil met een slowcooker is natuurlijk nog heel veel groter.

Snelkookpan of slowcooker

De slowcooker kan het gerecht gaar hebben zodra je uit je werk komt, maar dan moet je wel al in de ochtend je maaltijd voorbereiden. Dan is het weinig moeite om zodra je thuiskomt de snelkookpan aan te zetten. Daar komt bij dat eten uit de slowcooker ook nog weleens wat over-gaar kan raken. Omdat je constant in de buurt bent, kan je op het juiste moment het kookproces stoppen.

Snel koken met een stekker

De snelkookpannen voor op het fornuis hebben als grote nadeel dat je de hele tijd bij de pan moet zijn om in de gaten te houden of het proces nog goed verloopt. De laatste jaren zijn er echter verschillende elektronische snelkookpannen op de markt gekomen, die zelf dus de juist temperatuur regelen. Deze apparaten hebben meerdere functies en zijn zelfs vaak ook als slowcooker of warmhoudpan te gebruiken! Dit type pan verlaagt dus de drempel naar snelkoken nog een beetje.

Maillard

Doordat de temperatuur in de snelkookpan hoger is dan in een kookpan of slowcooker ontstaan er meer aroma’s. De maillardreactie is daar de voornaamste reden voor. Dat is de naam voor de complexe reacties die reducerende suikers en aminozuren aangaan, versneld onder invloed van temperatuur. Die aroma’s maken een gerecht veel interessanter, waardoor er simpelweg meer interessante smaken en geuren aan snelkookpangerechten zitten.

Daarbij is bruining ook een belangrijk aspect van de maillardreactie. Dat kan je extra versnellen door ingrediënten aan te bakken. Als je een snelkookpan voor op het fornuis hebt, dan kan je het vlees in de pan aanbakken, voordat het vocht erbij gaat en het gerecht onder druk gegaard wordt.

Minder vocht, minder energie

Een snelkookpan gebruikt ook nog eens veel minder energie dan een reguliere kookpan. Dat door twee dingen. Enerzijds is de kooktijd veel korter, dus hoeft het fornuis minder lang aan te staan. Anderzijds hoeft er veel minder vocht in de pan: bij het gewone koken moeten de ingrediënten in vocht liggen om gelijkmatig gaar te worden. Omdat bij de snelkookpan de temperatuur hoger is, ontstaat er veel stoom. De stoom kan niet ontsnappen door het gesloten deksel, en daardoor komt er druk in de pan. Deze stoom zit verdeeld door de hele pan, waardoor de alles in de pan gelijkmatig gaar wordt. Dus daarom hoeft niet alles in de pan, in het vocht te staan. Minder vocht heeft minder energie nodig om te verhitten. Een snelkookpan is dus ook nog eens ontzettend efficiënt!

Een ander bijkomend voordeel van het goed sluitende deksel is dat je de volledige controle hebt over de hoeveelheid vocht in de pan. In het kookproces gaat bijna geen vocht verloren, dus kan je een exact afgemeten hoeveelheid vocht gebruiken. Na het garen is het altijd nog mogelijk om de inhoud van de snelkookpan verder in te koken.

Stomen

Stoom speelt een belangrijke rol in snelkookpannen en dat kan je nog extra gebruiken. Door een stoominzet te gebruiken kan je producten zelfs helemaal uit de vloeistof laten en daarmee voorkomen dat er smaakstoffen in het kookvocht oplossen. Door te stomen kan je bijvoorbeeld ook cakes bakken, dumplings, of zelfs grote stukken vis.

Snelkookpan

Het is bijna niet meer dan logisch dat de snelkookpan een ontzettende opmars heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren. De tijd- en smaakwinst die een snelkookpan oplevert maken het een ideaal stuk kookgerei in elke keuken. Wat voor snelkookpan heb jij thuis staan?