Een luchtige sponscake, brownies of zoete muffins; bakken kan een waar genot zijn. Maar dan moeten die heerlijke baksels wel uit de vorm komen. Daarvoor zijn de juiste instrumenten erg belangrijk. Er zijn echter zoveel verschillende vormen en materialen dat je soms niet meer weet wat je nou kiezen moet. Daarom helpen de Oldenhof bak-experts jou een handje.

Plaatstaal

Een bakvorm van plaatstaal kan hartstikke fijn zijn. Het materiaal gaat jarenlang mee en is makkelijk in gebruik. Een bakvorm van plaatstaal is vooral geschikt voor het bakken van broden. Het materiaal geleidt makkelijk en zorgt zo voor een knapperige, stevige korst.

Enkele nadelen van een stalen bakvorm zijn dat de vorm eerst ingebrand moet worden om een antikleeflaag te creëren. Daarnaast kan de vorm niet in de vaatwasser en raden we het ook niet aan om chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken om het bakblik af te wassen.

Aluminium

Weer een ander metaal is aluminium. Dit materiaal geleidt zeer goed en zal dus zorgen voor een egale warmteverdeling en kleur van het baksel. Aluminium is daarentegen ook een stukje kwetsbaarder. Het gebruik van chemische afwasmiddelen kan je bakblik snel beschadigen. Het is daarnaast ook niet geschikt om in de vaatwasser te stoppen.

Voor zowel stalen als aluminium bakvormen geldt dat ze vaak voorzien zijn van een antikleeflaag. Hierdoor weet je zeker dat je cakes en taarten makkelijk en heel uit de vorm zullen komen. Maar je moet wel goed met die laag omgaan. Snijd bijvoorbeeld geen stukken uit je taart terwijl die nog in het bakblik zit. Probeer ook niet om de cake met metalen keukengerei uit de vorm te halen. Scherpe en metalen voorwerpen kunnen de antikleeflaag beschadigen.  

Antikleeflaag

Voor het meeste gebruiksgemak kies je wellicht voor een bakvorm met antikleeflaag. De kans dat je eten dan aanbakt is heel klein. Het zijn echter niet de meest duurzame bakblikken: ze kunnen erg snel beschadigen. Wil je een bakblik dat iets weerbaarder is? Dan kan je kijken naar een bakblik met een keramische antikleeflaag. Gebruik nooit scherpe messen of andere harde, scherpe voorwerpen in deze blikken. Afhankelijk van het merk zijn deze vormen vaatwasser bestendig. Volg altijd de voorschriften van de producent, anders kan je de antikleeflaag beschadigen.   

Siliconen

Dan is er nog de multi-inzetbare siliconen bakvorm. Als je die voor het eerst gebruikt kan het een beetje vreemd zijn, zo flexibel. Hoewel je ook bij deze bakvormen op moet passen met scherpe messen, kunnen ze wel in de vaatwasser. Daarnaast kunnen ze bijna elke temperatuur aan. Daardoor zijn siliconen vormen ook ideaal voor het maken van gelei, mousse of ijs. Het is aan te raden om een silicone bakvorm van goede kwaliteit te kopen, bij een betrouwbare winkel. Zo weet je zeker dat de bakvorm aan de Europese eisen voldoet en veilig in gebruik is.

Hopelijk kan je met deze beknopte uitleg van de verschillende materialen een overwogen keuze maken. Bij kookwinkel Oldenhof helpen onze bak-experts je graag verder met al je vragen. Welk materiaal je ook kiest: veel bakplezier.

Bakvorm materialen: hier moet je op letten

Een luchtige sponscake, brownies of zoete muffins; bakken kan een waar genot zijn. Maar dan moeten die heerlijke baksels wel uit de vorm komen. Daarvoor zijn de juiste instrumenten erg belangrijk. Er zijn echter zoveel verschillende vormen en materialen dat je soms niet meer weet wat je nou kiezen moet. Daarom helpen de Oldenhof bak-experts jou een handje.

Plaatstaal

Een bakvorm van plaatstaal kan hartstikke fijn zijn. Het materiaal gaat jarenlang mee en is makkelijk in gebruik. Een bakvorm van plaatstaal is vooral geschikt voor het bakken van broden. Het materiaal geleidt makkelijk en zorgt zo voor een knapperige, stevige korst.

Enkele nadelen van een stalen bakvorm zijn dat de vorm eerst ingebrand moet worden om een antikleeflaag te creëren. Daarnaast kan de vorm niet in de vaatwasser en raden we het ook niet aan om chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken om het bakblik af te wassen.

Aluminium

Weer een ander metaal is aluminium. Dit materiaal geleidt zeer goed en zal dus zorgen voor een egale warmteverdeling en kleur van het baksel. Aluminium is daarentegen ook een stukje kwetsbaarder. Het gebruik van chemische afwasmiddelen kan je bakblik snel beschadigen. Het is daarnaast ook niet geschikt om in de vaatwasser te stoppen.

Voor zowel stalen als aluminium bakvormen geldt dat ze vaak voorzien zijn van een antikleeflaag. Hierdoor weet je zeker dat je cakes en taarten makkelijk en heel uit de vorm zullen komen. Maar je moet wel goed met die laag omgaan. Snijd bijvoorbeeld geen stukken uit je taart terwijl die nog in het bakblik zit. Probeer ook niet om de cake met metalen keukengerei uit de vorm te halen. Scherpe en metalen voorwerpen kunnen de antikleeflaag beschadigen.  

Antikleeflaag

Voor het meeste gebruiksgemak kies je wellicht voor een bakvorm met antikleeflaag. De kans dat je eten dan aanbakt is heel klein. Het zijn echter niet de meest duurzame bakblikken: ze kunnen erg snel beschadigen. Wil je een bakblik dat iets weerbaarder is? Dan kan je kijken naar een bakblik met een keramische antikleeflaag. Gebruik nooit scherpe messen of andere harde, scherpe voorwerpen in deze blikken. Afhankelijk van het merk zijn deze vormen vaatwasser bestendig. Volg altijd de voorschriften van de producent, anders kan je de antikleeflaag beschadigen.   

Siliconen

Dan is er nog de multi-inzetbare siliconen bakvorm. Als je die voor het eerst gebruikt kan het een beetje vreemd zijn, zo flexibel. Hoewel je ook bij deze bakvormen op moet passen met scherpe messen, kunnen ze wel in de vaatwasser. Daarnaast kunnen ze bijna elke temperatuur aan. Daardoor zijn siliconen vormen ook ideaal voor het maken van gelei, mousse of ijs. Het is aan te raden om een silicone bakvorm van goede kwaliteit te kopen, bij een betrouwbare winkel. Zo weet je zeker dat de bakvorm aan de Europese eisen voldoet en veilig in gebruik is.

Hopelijk kan je met deze beknopte uitleg van de verschillende materialen een overwogen keuze maken. Bij kookwinkel Oldenhof helpen onze bak-experts je graag verder met al je vragen. Welk materiaal je ook kiest: veel bakplezier.