De lekkerste koffies kun je thuis maken, daar is niks aan gelogen. Maar als je een perfecte espresso, cappuccino, cortado of flat white uit je pistonmachine wil toveren moet je wel goed weten waar je mee bezig bent. Daarom nemen wij je mee in de wondere wereld van het barista vak. We leggen je enkele basics uit waar je weer mee verder kunt.

Malen maar

Je hebt hopelijk een roast en melange gevonden die je lekker vindt. Dan is het vervolgens belangrijk om de juiste maalgraad te vinden. Hoe fijner de maling hoe meer delen van de koffiebonen in aanraking komen met het water. Met een fijnere maling loopt het water ook langzamer door de koffie heen. Deze twee dingen bij elkaar zorgen ervoor dat er meer aroma’s en smaken uit de bonen in de koffie terechtkomen. Voor verschillende zetmethodes zijn ook weer verschillende maalfijnheden nodig. Bij een espressomachine is een fijne maalgraad het best. De gemalen bonen moeten dan een beetje op poedersuiker lijken.

Koffie kammen

Wanneer je je piston volgeladen hebt met je gemalen bonen, denk je misschien dat het tijd is om het piston onder het apparaat te schroeven. Maar wacht nog even. Kam je koffie eerst goed door zodat er geen klontjes in zitten. Dit kan je doen met een koffiemixer of een DWT-tool. Deze tool heeft een aantal naaldjes waarmee de koffie wordt losgewerkt. Dat is heel belangrijk; het voorkomt namelijk dat er channeling ontstaat. Bij channeling loopt het water niet gelijkmatig, maar in stroompjes, door de koffie. Door de koffie los te werken kan het water gelijkmatig door de koffie heen stromen, waardoor je geen zure espresso krijgt maar alle smaken juist opgenomen worden.

De druk erop

Na het kammen komt het drukken. Dat kan je het beste doen met een tamper. Die zijn er in verschillende soorten: met en zonder drukregulatie en als palmtamper. Het belangrijkste bij het aandrukken van de koffie is dat het gelijkmatig gebeurt. Dan kan het water het beste door de koffie heen druppelen. Een tamper met drukregulatie helpt bij het gelijkmatig aandrukken. Waarom aandrukken nodig is? Allereerst dus om ervoor te zorgen dat het water goed door kan lopen. Daarnaast zorgt het aandrukken ervoor dat er ruimte is tussen de koffie en het apparaat om druk op te bouwen. Zo kan het hete water met hoge druk stromen. Dit alles dus voor de perfecte extractie.

Als je deze stappen doorlopen hebt is het eindelijk zover. Draai die piston maar vast en laat de koffie maar stromen. 

Barista 101 - koffiezetten met een pistonmachine

De lekkerste koffies kun je thuis maken, daar is niks aan gelogen. Maar als je een perfecte espresso, cappuccino, cortado of flat white uit je pistonmachine wil toveren moet je wel goed weten waar je mee bezig bent. Daarom nemen wij je mee in de wondere wereld van het barista vak. We leggen je enkele basics uit waar je weer mee verder kunt.

Malen maar

Je hebt hopelijk een roast en melange gevonden die je lekker vindt. Dan is het vervolgens belangrijk om de juiste maalgraad te vinden. Hoe fijner de maling hoe meer delen van de koffiebonen in aanraking komen met het water. Met een fijnere maling loopt het water ook langzamer door de koffie heen. Deze twee dingen bij elkaar zorgen ervoor dat er meer aroma’s en smaken uit de bonen in de koffie terechtkomen. Voor verschillende zetmethodes zijn ook weer verschillende maalfijnheden nodig. Bij een espressomachine is een fijne maalgraad het best. De gemalen bonen moeten dan een beetje op poedersuiker lijken.

Koffie kammen

Wanneer je je piston volgeladen hebt met je gemalen bonen, denk je misschien dat het tijd is om het piston onder het apparaat te schroeven. Maar wacht nog even. Kam je koffie eerst goed door zodat er geen klontjes in zitten. Dit kan je doen met een koffiemixer of een DWT-tool. Deze tool heeft een aantal naaldjes waarmee de koffie wordt losgewerkt. Dat is heel belangrijk; het voorkomt namelijk dat er channeling ontstaat. Bij channeling loopt het water niet gelijkmatig, maar in stroompjes, door de koffie. Door de koffie los te werken kan het water gelijkmatig door de koffie heen stromen, waardoor je geen zure espresso krijgt maar alle smaken juist opgenomen worden.

De druk erop

Na het kammen komt het drukken. Dat kan je het beste doen met een tamper. Die zijn er in verschillende soorten: met en zonder drukregulatie en als palmtamper. Het belangrijkste bij het aandrukken van de koffie is dat het gelijkmatig gebeurt. Dan kan het water het beste door de koffie heen druppelen. Een tamper met drukregulatie helpt bij het gelijkmatig aandrukken. Waarom aandrukken nodig is? Allereerst dus om ervoor te zorgen dat het water goed door kan lopen. Daarnaast zorgt het aandrukken ervoor dat er ruimte is tussen de koffie en het apparaat om druk op te bouwen. Zo kan het hete water met hoge druk stromen. Dit alles dus voor de perfecte extractie.

Als je deze stappen doorlopen hebt is het eindelijk zover. Draai die piston maar vast en laat de koffie maar stromen.