Deze kaasmesjes heb je nodig voor je kaasplankje

Er gaat weinig boven een kaasplankje: met vrienden bij de borrel of als afsluiting van een uitgebreid diner. Maar het verkeerde kaasmes kan voor problemen zorgen: een platgedrukte camembert of een lastig te brokkelen Parmezaan. Dat gaat uiteindelijk ten koste van de smaak, doodzonde! Voor elke soort kaas is er namelijk een passend kaasmesje. Maar welk mesje hoort bij welke soort kaas?

Smeerbare kaas

De naam zegt het al: voor smeerbare kazen gebruik je het smeermes. Denk aan roomkazen of zachte geitenkaas. Of gebruik het smeermes om boter op je stokbrood te smeren.  

(Half)zachte kaas

Romige, zachte kazen snijd je het best met een mes met een extra smal lemmet. Door het smalle lemmet wordt de zachte kaas niet in elkaar gedrukt. Of snijd de kaas met een mesje met gaten in het lemmet. Die gaten zorgen ervoor dat de gesneden kaas niet blijft plakken. Met de puntjes aan het eind van het lemmet kun je de afgesneden kaas op je brood leggen of uitdelen.

(Half)harde kaas

Oude, hardere kazen snijd je met een kaasmes met een normaal lemmet, of met een kaasbijltje. Zo kan je gemakkelijk stukken van je parmezaan of manchego snijden. Met de punten van het kaasmes kan je wederom de stukken opprikken.

De zachtste kaas

Voor zeer delicate kaasjes, zoals een roquefort, kan je ook een draadsnijder gebruiken. Deze handige tool snijdt met gemak door zachte kazen heen, zonder die plat te drukken of uit te smeren.

Voor wie niet na wil denken over de geschikte kaasmessen kan ook een kaasmessenset aanschaffen. Zo weet je zeker dat je in een keer een passend mesje voor elke soort kaas in huis hebt. Bekijk bijvoorbeeld de mooie mini kaasmessensets van Boska.