Dit is hoe je de lekkerste thee zet
Het zetten van een kopje thee lijkt in eerste instantie zo simpel: water koken, theezakje in je glas en klaar. Maar volgens theesommeliers komt er veel meer bij kijken. Hier zijn een aantal tips om jouw kopje thee nog lekkerder te laten smaken.
Laten we eerst eens kijken wat er in het theezakje zit. In theezakjes die je gevuld in de supermarkt koopt zitten vooral de kleinste stukjes en snippers theebladeren die overblijven tijdens het sorteringsproces. Deze gebroken stukjes zijn waarschijnlijk al een groot deel van hun oliën, en daarmee hun smaak en aroma’s, verloren. Ze zijn echter wel goed geschikt om snel een kop thee te zetten: de gebroken thee laat snel zijn smaken los.
Als je losse thee van goede kwaliteit koopt, zijn de bladeren nog grotendeels intact. Hierdoor zijn de aroma’s en smaken nog behouden, maar duurt het wel langer tot ze vrijkomen. Losse thee is daarom de soort thee die je moet hebben als je een echte, smaakvolle kop wil zetten. Als je gegarandeerd wilt zijn van de beste kwaliteit theebladeren dan moet je zeker de thee van Mariage Frères proberen. Die worden ook wel de champagne onder de thee genoemd.
Verhoudingen
Maar hoeveel thee moet je dan in het theefilter doen? Voor de juiste verhouding van thee tot water wordt het aangeraden om 10 gram losse thee te gebruiken voor een liter water. Als je thee per glas zet moet je uitgaan van 2 gram per glas. Hoe de bereiding van de thee verdergaat is afhankelijk van de theesoort die je gebruikt en van je eigen voorkeuren.
Zwarte thee
Bij zwarte thee kun je vrij heet water gebruiken: 90 tot 95 graden Celsius. Laat zwarte thee tussen de 2 en 4 minuten trekken, afhankelijk van de gewenste sterkte.
Groene en witte thee
Groene en witte thee wordt snel bitter; deze theesoorten zijn namelijk een stuk gevoeliger dan zwarte thee. Gebruik daarom nooit kokend heet water om groene of witte thee te laten trekken. Groene en witte thee wordt het lekkerst als je hem zet met water dat 70 tot 80 graden Celsius is. Ook deze thee kun je 2 tot 4 minuten laten trekken. Heb je geen waterkoker met thermometer om de temperatuur te regelen? Dan kun je ook een scheut koud water toevoegen om de temperatuur omlaag te krijgen. Dat is echter een stuk minder nauwkeurig dan een waterkoker met thermometer.
Rooibos thee
Wil je niet nadenken over temperaturen en hoe lang je een thee moet laten trekken? Dan is rooibos perfect. Rooibosthee kan gezet worden met kokend heet water en kan je langer laten trekken: rond de 5 minuten.
De tips hierboven zijn richtlijnen en staan zeker niet in steen gebeiteld. Smaken kunnen ontzettend verschillen. Bevalt de zetmethode die hier uitgelegd wordt je niet? Experimenteer dan vooral met verhoudingen, temperaturen en trektijden.