Inductiekoken

Als je in de afgelopen tien jaar een keuken hebt gekocht heb je zeker voor de keuze gestaan of je wilde koken op gas of inductie. Hoewel de techniek al oud is maakt de inductiekookplaat vooral in de laatste jaren een opmars door. Vanuit een duurzaamheidsoogpunt is inductie ook een verhittingsmethode met toekomst. De techniek heeft veel minder energieverlies tot gevolg. Daarnaast werkt inductie door elektrische stroom, die duurzaam opgewekt kan worden. Bij het koken op gas ben en blijf je natuurlijk afhankelijk van een eindige grondstof (aardgas). Ontwikkelingen rond het eigen gasveld dat Nederland in Groningen heeft zijn reden te meer om de afhankelijkheid van aardgas ook daarom terug te dringen.

Wanneer u uiteindelijk overtuigd bent geraakt door de keukenverkoper en een keuken met inductieplaat hebt aangeschaft komt u er achter dat uw oude pannen, die u al 25 jaar met plezier op het gasfornuis gebruikte, niet of nauwelijks werken op de nieuwe inductieplaat. Hoe frustrerend dit ook is, het is door de eigenschappen van inductieverhitting te verklaren.

Hoe werkt het?

Hoewel ik niet al te technisch onderlegd ben, zal ik proberen de werking van een inductiekookplaat uit te leggen. Mocht je er meer van weten en mij op essentiële onvolkomenheden betrappen, schroom dan niet een reactie achter te laten. Het oppervlak van een inductiekookplaat is gemaakt van een extra hard glascompositie. Hierdoor hecht er geen vuil aan de plaat en is deze gemakkelijk te reinigen.  Het werkzame deel van de kookplaat bevindt zich onder de oppervlakte. Hier liggen elektromagnetische spoelen. Doordat deze – wanneer de kookplaat is ingeschakeld – een magnetisch veld genereren worden de pannen verhit. Dat gebeurt uiteraard niet door het magnetisme zelf, dat verwarmt niet. De reden waarom je toch op een inductiekookplaat kunt koken, is door de bodem van de pan zelf.

Belangrijke bodem-eigenschappen

De bodem van de pan moet (geheel of gedeeltelijk) uit materiaal bestaan dat te magnetiseren is. Dat kan bijvoorbeeld bepaalde samenstellingen roestvrij staal of gietijzer zijn. Door het hoge ijzergehalte (en de structurele samenstelling) van deze materialen zijn ze dus gevoelig voor de magnetische spoel. Door het wisselend magnetisch veld ontstaat een elektrische wervelstroom in de pannenbodem. Doordat ijzer een betrekkelijk hoge weerstand heeft gaat veel van de elektrische stroom verloren in warmte. Die warmte wordt door warmtegeleiding overbracht op de inhoud van de pan.

Mauvielpan met de symbolen voor de verschillende warmtebronnen. Het symbool voor inductie is een schematische weergave van een magnetische spoel.

Pannen voor inductie

Deze techniek heeft als voordeel dat er geen warmte verloren gaat bij het overbrengen naar de pan. Een pan met veel magnetiseerbaar materiaal in de bodem, bij voorkeur in laagjes, zal dus gemakkelijker heet worden dan een pan die dat niet heeft. Voor het kopen van pannen heeft dat gevolgen. Vrijwel alle kookpannen in het assortiment van kookwinkel Oldenhof zijn geschikt voor het gebruik op een inductiekookplaat, met uitzondering van de koperen pannen. Hoewel deze pannen een uitstekende warmtegeleiding hebben zijn ze ongeschikt om te magnetiseren (en zouden ze dat wel zijn, dan hebben ze ook nog eens weinig elektrische weerstand).

Bij koekenpannen zijn er relatief de meeste pannen die niet geschikt zijn voor inductie. Vrijwel elk merk heeft inmiddels ook koekenpannen die wel goed op inductie kunnen. Mocht je nou heel erg gehecht zijn aan juist die ene pan die niet op de inductieplaat kan, dan kan je altijd een zogeheten interfaceplaat gebruiken, die als een losse pannenbodem fungeert.

Spot de spoel

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe pannen of naar een hele nieuwe pannenset voor je nieuwe inductiekookplaat, of natuurlijk voor je bestaande kookplaat, dan kan je letten op het symbooltje voor inductie. Pannen die geschikt zijn voor gebruik op zo’n kookplaat zijn vrijwel altijd voorzien van ofwel dit symbool. Soms staat er alleen een tekstuele verwijzing naar inductie. Vooral bij pannen die er in een uitvoering voor inductie en niet-inductie zijn is het zaak om goed op te letten. Controleer altijd bij aankoop van een pan of die geschikt is voor uw warmtebron. In onze filialen en aan onze helpdesk is steevast deskundig personeel aanwezig om te helpen bij alle vragen die je hebt over de eisen die je kookplaat aan je nieuw te kopen pannen stelt. Welke pannen gebruik jij?