

Meteen aan de slag met je nieuwe kamado barbecue!
Gefeliciteerd met de aankoop van je nieuwe kamado barbecue! Nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk achter de grill duiken. Er zijn een aantal handige instructies en tips die horen bij deze barbecue. We geven je graag wat extra informatie over het gebruik en het reinigen van je nieuwe kamado, zodat je er lange tijd plezier van zult hebben.
Zet de grill op een stabiele ondergrond en zorg bij het in elkaar zetten van het onderstel dat de bouten en moeren goed vast zijn gedraaid. De geremde wielen horen aan de voorkant van de barbecue te zitten. Daarna zet je de kamado in het onderstel. Til hem aan de onderkant en nooit bij de greep van de deksel. Let op dat de ventilatieopening netjes open en dicht kan.
Gebruik
Het is belangrijk om de temperatuur de eerste paar keren dat je de barbecue gebruikt langzaam op te bouwen. De eerste keer steek je de kamado aan tot 90°C. Je kan bijvoorbeeld een stuk kip of vis roken. De tweede keer steek je de kamado aan tot 180°C door een hamburger te bakken of groenten te grillen. En de derde keer kan je de kamado aansteken tot 300°C, dit keer kan je een pizza bakken. Hierbij is het goed om te weten dat wij met klem afraden om de barbecue aan te steken met brandbare vloeistoffen (zoals aanstekervloeistof, benzine, petroleum enz.). Gebruik als brandstof alleen houtskoolbrokken (geen
briketten).
Let op dat wanneer je bij hoge temperatuur grillt en je de zuurstoftoevoer naar het vuur afsluit, door de ventilatieopeningen boven- en onderin helemaal dicht te schuiven, er een steekvlam ontstaat wanneer je de deksel opent. De zuurstof stroomt dan de grill in en komt er onmiddellijk weer uit als gloeihitte, die brandwonden kan veroorzaken.
Om steekvlammen te voorkomen open je de ventilatieopeningen boven- en onderin en wacht je 10 seconden met het openen van de deksel. Til de deksel eerst gedurende 5 seconden een stukje van 2,5 cm op. Vervolgens kan je hem helemaal opendoen.
Gebruik de barbecue alleen buiten en raak de metalen onderdelen van de grill niet aan wanneer hij brandt. Daarnaast raden wij aan om kookgerei te gebruiken dat speciaal is bedoeld om mee te grillen.
Na gebruik van de barbecue kan je het beste wachten met het verplaatsen van de kamado tot deze helemaal is afgekoeld en de houtskool niet meer brandt. Houd de luchtregelaar in de keramische basis helemaal
open. Hiermee voorkom je eventuele schimmelvorming. Dek daarna de kamado af met een hoes en ga eens in de zoveel tijd na of de bouten en moeren nog goed vastgedraaid zitten.
Reiniging
Vergeet niet om je kamado barbecue voor en/of na ieder gebruik goed schoon te maken. Verwijder eventuele etensresten die op het rooster zijn achtergebleven. Het schoonmaken van de kamado zorgt ervoor dat je langer plezier hebt van de verschillende onderdelen en dat je gerechten nóg beter smaken.
Schoonbranden is niet nodig en gebruik nooit chloor of andere schoonmaakproducten. Bij kookwinkel Oldenhof verkopen wij speciale reinigingsmiddelen waarmee je jouw kamado weer als nieuw kan laten blinken.
Om de temperatuur van de kamado langer constant te houden, waardoor je meer controle hebt over de bereiding van je gerechten, is het van belang dat het as onder de vuurkorf af en toe wordt verwijderd.