Aanzetstalen en wetstenen


Met aanzetstalen en wetstenen houd je messen langer scherp en kun je de messen daadwerkelijk slijpen. Afhankelijk van je bedoelingen kun je kiezen tussen een metalen aanzetstaal of een slijpstaaf / wetsteen. Wil je zorgen dat het mes langer scherp blijft, dan moet je gebruik maken van een metalen aanzetstaal. Deze is dus voor het 'gewone' onderhoud van je messen. Met een metalen aanzetstaal haal je de (onzichtbare) braampjes van je mes, waardoor het langer scherp blijft. Met een metalen aanzetstaal kun je een bot mes niet scherp maken.

Is je mes na lang gebruik bot geworden dan kun je gebruik maken van een slijpstaaf, bijvoorbeeld een keramisch of diamanten aanzetstaal, of je maakt gebruik van een wetsteen.

Toon meer informatie.
Voordat je de wetsteen kunt gebruiken moet deze 5 tot 10 minuten in water gelegd worden. Hierdoor zuigen de poriën van de wetsteen zich vol. Leg de wetsteen vervolgens zo neer dat hij niet weg kan glijden, bijvoorbeeld op een rubber matje. Je moet het mes slijpen van de punt naar de handgreep (de krop) in regelmatige bewegingen, waarbij je een slijphoek van 15 tot 17 graden aan moet houden. Als de slijpsteen verschillende fijnheden heeft aan de boven en onderkant (sommige slijpstenen zijn eenzijdig!), gebruik dan eerst de ruwere kant voor het slijpen en de fijnere kant om te polijsten.Het slijpsel dat ontstaat op de wetsteen hoef je tijdens het slijpen niet te verwijderen, want dit bevorderd juist de werking van de wetsteen.
Na het slijpen van de messen dien je deze goed af te wassen en te drogen.

De slijphoek voor het gebruik van een slijpstaaf en een aanzetstaal is ongeveer hetzelfde als bij het gebruik van een wetsteen: circa 15 tot 17 graden.

Wanneer je het lastig vind om de juiste hoek te bepalen, dan kun je altijd een (elektrische) messenslijper gebruiken: hierbij is de hoek al voor je bepaald.

Verberg extra informatie.


Mogelijk ook interessant voor u:
Paginanummer 17300

Nog geen producten in uw kookwinkelwagen.

Mededelingen
Vanwege Koningsdag zullen bestellingen geplaatst op woensdag 26 april op vrijdag 28 april bezorgd worden. Bestellingen geplaatst op Hemelvaartsdag zelf worden zaterdag 29 april bezorgd.
Er zijn verschillende vacatures!

Topproducten

Eerstvolgende afwijkende openingstijden:
  • donderdag 27 april 13:00 tot 17:00
    Zwolle Vandaag hebben wij in onze winkels in Zwolle gewijzigde openingstijden i.v.m. Koningsdag.
  • donderdag 27 april 09:30 tot 21:00
    Amersfoort Onze kookwinkel is gesloten i.v.m. Koningsdag.
  • donderdag 27 april 09:30 tot 21:00
    Hilversum Onze kookwinkel is gesloten i.v.m. Koningsdag.
  • zondag 30 april 12:00 tot 17:00
    Amersfoort geopend.
  • zondag 30 april 12:00 tot 17:00
    Hilversum geopend.
  • donderdag 4 mei 09:30 tot 19:00
    Zwolle Onze winkels zijn vandaag eerder gesloten i.v.m. Dodenherdenking.
Adressen en openingstijden | Koopzondagen


Aanstaande zaterdag 29 april:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Het hele jaar door buiten koken! Deze zaterdag gaan wij in Amersfoort aan de slag met de Big Green Egg en verschillende accessoires.
Hilversum 11:00 tot 16:00:
Grillen, koken, bakken, slow cooken, roken en stoven! Een afgevaardigde van The Bastard laat u alle mogelijkheden van de kamado zien.
Aanstaande zondag 30 april:
Hilversum 12:00 tot 16:00:
Het is tijd voor frisse limonades! Leuk om te serveren in een weckpot met tap. Komt u ook langs om te proeven?
Op zaterdag 6 mei:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
In Amersfoort drogen we vandaag als de beste! De Tre Spade droogmachines hebben véél droogoppervlak, een constante temperatuur en optimale luchtcirculatie. Zo wordt het drogen van fruit, meringues, verse chilipepers en beef jerkey wel heel gemakkelijk.
Hilversum 11:00 tot 16:00:
Het is bijna Moederdag en dat betekent weer een goede reden om te bakken! Daarom gaan wij vandaag in Hilversum aan de slag met de bakvormen van Nordic Ware en Silikomart.
Op zaterdag 13 mei:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Vandaag leren wij u alles over de Magimix Cook Expert! Deze alleskunner combineert de mogelijkheden van de gewone Magimix foodprocessors met een reeks aan kookmogelijkheden. Behalve raspen en pureren kunt u ook onder andere soepen, stoofschotels, babyvoeding, puree's, deeg en beslag bereiden.
Hilversum 11:00 tot 16:00:
In Hilversum geven we u vandaag genoeg inspiratie voor een uitgebreid moederdagontbijt, -brunch of -diner. Maak zelf brooddeeg met de Ankarsrum Assistent kneedmachine, doe van 14:30 en 17:00 uur mee aan een Riedel-wijnproeverij en leer alles over de Magimix Cook Expert van een Magimix-chef!
Zwolle 11:00 tot 16:00:
Aan de Diezerstraat in Zwolle leren wij u alles over de Magimix Cook Expert! Deze alleskunner combineert de mogelijkheden van de gewone Magimix foodprocessors met een reeks aan kookmogelijkheden. Behalve raspen en pureren kunt u ook onder andere soepen, stoofschotels, babyvoeding, puree's, deeg en beslag bereiden.
Elke zaterdag productdemonstraties van 11:00 tot 16:00.
Meer kookdemonstraties en activiteiten
Advies nodig?
Neem contact op met de klantenservice of maak een afspraak met een personal shopper.

 

KitchenAid mixers, blenders, broodroosters, keukenmachinesMagimix logoJura logoBK pannen en pannensetsDemeyere pannenMauviel pannenIittala serviesAlessiLe Creuset pannenRösle keukengereedschap
Bovenkant · Kennelijke fouten voorbehouden. Gebruik van www.kookwinkel.nl betekent dat u onze algemene voorwaarden accepteert. Prijzen zijn inclusief BTW, exclusief eventuele verzendkosten. Zie ook onze privacy richtlijnen.

Preload the loading icon
Kookwinkel Oldenhof