Aanzetstalen en wetstenen


Met aanzetstalen en wetstenen houd je messen langer scherp en kun je de messen daadwerkelijk slijpen. Afhankelijk van je bedoelingen kun je kiezen tussen een metalen aanzetstaal of een slijpstaaf / wetsteen. Wil je zorgen dat het mes langer scherp blijft, dan moet je gebruik maken van een metalen aanzetstaal. Deze is dus voor het 'gewone' onderhoud van je messen. Met een metalen aanzetstaal haal je de (onzichtbare) braampjes van je mes, waardoor het langer scherp blijft. Met een metalen aanzetstaal kun je een bot mes niet scherp maken.

Is je mes na lang gebruik bot geworden dan kun je gebruik maken van een slijpstaaf, bijvoorbeeld een keramisch of diamanten aanzetstaal, of je maakt gebruik van een wetsteen.

Toon meer informatie.
Voordat je de wetsteen kunt gebruiken moet deze 5 tot 10 minuten in water gelegd worden. Hierdoor zuigen de poriën van de wetsteen zich vol. Leg de wetsteen vervolgens zo neer dat hij niet weg kan glijden, bijvoorbeeld op een rubber matje. Je moet het mes slijpen van de punt naar de handgreep (de krop) in regelmatige bewegingen, waarbij je een slijphoek van 15 tot 17 graden aan moet houden. Als de slijpsteen verschillende fijnheden heeft aan de boven en onderkant (sommige slijpstenen zijn eenzijdig!), gebruik dan eerst de ruwere kant voor het slijpen en de fijnere kant om te polijsten.Het slijpsel dat ontstaat op de wetsteen hoef je tijdens het slijpen niet te verwijderen, want dit bevorderd juist de werking van de wetsteen.
Na het slijpen van de messen dien je deze goed af te wassen en te drogen.

De slijphoek voor het gebruik van een slijpstaaf en een aanzetstaal is ongeveer hetzelfde als bij het gebruik van een wetsteen: circa 15 tot 17 graden.

Wanneer je het lastig vind om de juiste hoek te bepalen, dan kun je altijd een (elektrische) messenslijper gebruiken: hierbij is de hoek al voor je bepaald.

Verberg extra informatie.


Mogelijk ook interessant voor u:
Paginanummer 17300

Nog geen producten in uw kookwinkelwagen.

Mededelingen
Bestellingen geplaatst op 5 december vóór 15:30 uur worden de volgende dag bezorgd. Bestellingen geplaatst op 5 december na 15:30 uur worden bezorgd op woensdag 7 december.
Er zijn verschillende vacatures!

Topproducten

Eerstvolgende afwijkende openingstijden:
  • zondag 4 december 12:00 tot 17:00
    Amersfoort geopend.
  • zondag 4 december 12:00 tot 17:00
    Hilversum geopend.
  • zondag 4 december 12:00 tot 17:00
    Zwolle Al onze winkels in Zwolle zijn geopend.
  • maandag 5 december 09:30 tot 17:00
    Hilversum Om 17:00 uur gesloten i.v.m. Pakjesavond
  • zondag 11 december 12:00 tot 17:00
    Amersfoort geopend.
  • zondag 18 december 12:00 tot 17:00
    Zwolle Al onze winkels in Zwolle zijn geopend.
Adressen en openingstijden | Koopzondagen


Vandaag zaterdag 3 december:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
In Amersfoort zetten wij vandaag de Crock-Pot aan. Komt u langs om te proeven uit deze slowcooker? Daarnaast gaan we aan de slag met de Breville Blend Active Pro personal blender!
Hilversum 11:00 tot 16:00:
Hoe gemakkelijk zelf speculaas maken met de Ankarsrum Assistent kneedmachine is, laat kookschoolchef Dennis zien in Hilversum. Ook komt er een afgevaardigde van Solis de nieuwste Solis espressomachine demonstreren.
Zwolle 11:00 tot 16:00:
Vandaag gaan we aan het Gasthuisplein aan de slag met de halfautomatische espressomachines van Isomac. Kom langs en proef!
Morgen zondag 4 december:
Hilversum 12:00 tot 16:00:
Op zoek naar een leuk cadeau voor de feestdagen? Vandaag gaan wij aan de slag met de Spirelli spiraalsnijder, laten we u de mogelijkheden zien van een mandoline en presenteren we u de leukste koffiecadeaus! Ook komt er een afgevaardigde van IT&M de Breville Blend Active Pro, Crock-Pot en Espressions MixMaster demonstreren. Nadia Zerouali en Merijn Tol, bekend van o.a. hun kookboek 'Een druppel rozenwater' en Arabische productlijn SOUQ, komen van 14:00 tot 16:00 uur naar Hilversum. Naast dat ze uw exemplaar zullen signeren, gaan ze ook aan de slag met diverse SOUQ producten en delen ze graag hun kennis over de Arabisch mediterrane keuken.
Op zaterdag 10 december:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Vandaag komt een afgevaardigde van Magimix de nieuwe Magimix Cook Expert demonsteren. Kom langs en ontdek alle mogelijkheden van deze alleskunner!
Hilversum 11:00 tot 16:00:
Een goede voorbereiding is het halve werk! En daarom laten wij u alvast zien hoe u de smaakvolste sauzen maakt met de koperen pannen van Mauviel. Culinair historica Christianne Muusers komt naar Hilversum! Met haar nieuwe boek ‘Het verleden op je bord’ brengt ze vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de koninklijke bibliotheek in uw keuken. Grillen, koken, bakken, slow cooken, roken en stoven! Een afgevaardigde van The Bastard laat u alle mogelijkheden van de kamado zien. Ook komt er een afgevaardigde van Magimix langs om de nieuwe Magimix Cook Expert te demonstreren.
Zwolle 11:00 tot 16:00:
In Zwolle wordt vandaag de Solis Grind & Infuse Pro uitvoerig gedemonstreerd. Kom kijken en proeven in onze kookwinkel aan het Gasthuisplein.
Op zondag 11 december:
Hilversum 12:00 tot 16:00:
In Hilversum hebben wij vandaag demo's met verschillende volautomatische espressomachines. Kom langs, proef en stel al uw vragen!
Elke zaterdag productdemonstraties van 11:00 tot 16:00.
Meer kookdemonstraties en activiteiten
Advies nodig?
Neem contact op met de klantenservice of maak een afspraak met een personal shopper.

 

KitchenAid mixers, blenders, broodroosters, keukenmachinesMagimix logoJura logoBK pannen en pannensetsDemeyere pannenMauviel pannenIittala serviesAlessiLe Creuset pannenRösle keukengereedschap
Bovenkant · Kennelijke fouten voorbehouden. Gebruik van www.kookwinkel.nl betekent dat u onze algemene voorwaarden accepteert. Prijzen zijn inclusief BTW, exclusief eventuele verzendkosten. Zie ook onze privacy richtlijnen.

Preload the loading icon
Kookwinkel Oldenhof