Aanzetstalen en wetstenen


Met aanzetstalen en wetstenen houd je messen langer scherp en kun je de messen daadwerkelijk slijpen. Afhankelijk van je bedoelingen kun je kiezen tussen een metalen aanzetstaal of een slijpstaaf / wetsteen. Wil je zorgen dat het mes langer scherp blijft, dan moet je gebruik maken van een metalen aanzetstaal. Deze is dus voor het 'gewone' onderhoud van je messen. Met een metalen aanzetstaal haal je de (onzichtbare) braampjes van je mes, waardoor het langer scherp blijft. Met een metalen aanzetstaal kun je een bot mes niet scherp maken.

Is je mes na lang gebruik bot geworden dan kun je gebruik maken van een slijpstaaf, bijvoorbeeld een keramisch of diamanten aanzetstaal, of je maakt gebruik van een wetsteen.

Toon meer informatie.
Voordat je de wetsteen kunt gebruiken moet deze 5 tot 10 minuten in water gelegd worden. Hierdoor zuigen de poriën van de wetsteen zich vol. Leg de wetsteen vervolgens zo neer dat hij niet weg kan glijden, bijvoorbeeld op een rubber matje. Je moet het mes slijpen van de punt naar de handgreep (de krop) in regelmatige bewegingen, waarbij je een slijphoek van 15 tot 17 graden aan moet houden. Als de slijpsteen verschillende fijnheden heeft aan de boven en onderkant (sommige slijpstenen zijn eenzijdig!), gebruik dan eerst de ruwere kant voor het slijpen en de fijnere kant om te polijsten.Het slijpsel dat ontstaat op de wetsteen hoef je tijdens het slijpen niet te verwijderen, want dit bevorderd juist de werking van de wetsteen.
Na het slijpen van de messen dien je deze goed af te wassen en te drogen.

De slijphoek voor het gebruik van een slijpstaaf en een aanzetstaal is ongeveer hetzelfde als bij het gebruik van een wetsteen: circa 15 tot 17 graden.

Wanneer je het lastig vind om de juiste hoek te bepalen, dan kun je altijd een (elektrische) messenslijper gebruiken: hierbij is de hoek al voor je bepaald.

Verberg extra informatie.


Mogelijk ook interessant voor u:
Paginanummer 17300

Nog geen producten in uw kookwinkelwagen.

Mededelingen
Er zijn verschillende vacatures!

Topproducten

Eerstvolgende afwijkende openingstijden:
  • zondag 11 december 12:00 tot 17:00
    Amersfoort geopend.
  • zondag 11 december 12:00 tot 17:00
    Hilversum geopend.
  • zondag 18 december 12:00 tot 17:00
    Amersfoort geopend.
  • zondag 18 december 12:00 tot 17:00
    Hilversum geopend.
  • zondag 18 december 12:00 tot 17:00
    Zwolle Al onze winkels in Zwolle zijn geopend.
  • vrijdag 23 december 09:30 tot 21:00
    Zwolle Extra koopavond.
Adressen en openingstijden | Koopzondagen


Vandaag vrijdag 9 december:
Zwolle 13:00 tot 15:00:
Culinair historica Christianne Muusers komt van 13:00 tot 15:00 uur naar onze kookwinkel aan de Diezerstraat in Zwolle! Met haar nieuwe boek ‘Het verleden op je bord’ brengt ze vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de koninklijke bibliotheek in uw keuken.
Morgen zaterdag 10 december:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Vandaag komt een afgevaardigde van Magimix de nieuwe Magimix Cook Expert demonsteren. Kom langs en ontdek alle mogelijkheden van deze alleskunner!
Hilversum 11:00 tot 16:00:
Grillen, koken, bakken, slow cooken, roken en stoven! Een afgevaardigde van The Bastard laat u alle mogelijkheden van de kamado zien. Ook komt er een afgevaardigde van Magimix langs om de nieuwe Magimix Cook Expert te demonstreren. Culinair historica Christianne Muusers komt van 13:00 tot 15:00 uur naar Hilversum! Met haar nieuwe boek ‘Het verleden op je bord’ brengt ze vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de koninklijke bibliotheek in uw keuken.
Zwolle 11:00 tot 16:00:
In Zwolle wordt vandaag de Solis Grind & Infuse Pro uitvoerig gedemonstreerd. Kom kijken en proeven in onze kookwinkel aan het Gasthuisplein.
Aanstaande zondag 11 december:
Hilversum 12:00 tot 16:00:
In Hilversum hebben wij vandaag demo's met verschillende volautomatische espressomachines. Kom langs, proef en stel al uw vragen!
Aanstaande donderdag 15 december:
Zwolle 10:00 tot 16:00:
De volautomatische espressomachines van Jura zijn veelzijdig en slim. Een afgevaardigde van Jura laat het u vandaag graag zien tijdens de Jura demonstratie aan het Gasthuisplein in Zwolle.
Op vrijdag 16 december:
Amersfoort 13:00 tot 15:00:
Culinair historica Christianne Muusers komt van 13:00 tot 15:00 uur naar onze kookwinkel in Amersfoort! Met haar nieuwe boek ‘Het verleden op je bord’ brengt ze vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de koninklijke bibliotheek in uw keuken.
Op zaterdag 17 december:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Een afgevaardigde van Demeyere geeft een kookdemonstratie. Dat wordt wokken, bakken en grillen in Amersfoort!
Elke zaterdag productdemonstraties van 11:00 tot 16:00.
Meer kookdemonstraties en activiteiten
Advies nodig?
Neem contact op met de klantenservice of maak een afspraak met een personal shopper.

 

KitchenAid mixers, blenders, broodroosters, keukenmachinesMagimix logoJura logoBK pannen en pannensetsDemeyere pannenMauviel pannenIittala serviesAlessiLe Creuset pannenRösle keukengereedschap
Bovenkant · Kennelijke fouten voorbehouden. Gebruik van www.kookwinkel.nl betekent dat u onze algemene voorwaarden accepteert. Prijzen zijn inclusief BTW, exclusief eventuele verzendkosten. Zie ook onze privacy richtlijnen.

Preload the loading icon
Kookwinkel Oldenhof