Uitleg Frix Air


Een uitgebreide uitleg van de Frix Air in een vergelijkend artikel met de Pacojet.

Frix
De frix ziet eruit als een laboratorium-instrument. Het is rechthoekige blinkende kast met knopjes en een glazen deur. Het apparaat laat een mes met een duizelingwekkende snelheid draaien, precies zoals we dat kennen van de paco. Buiten het feit dat het model verschilt, zijn meteen andere verschillen merkbaar.

Zo wordt niet met inox bekers gewerkt, maar met kunststof bekers die in een inox omhulsel plaatsnemen. Wanneer we een gevulde beker in het apparaat zetten en het glazen deurtje sluiten, wordt de beker omhoog gebracht in de richting van een roterend mes. Zodra de messen, die 2000 toeren per minuut maken bij een luchtdruk van 2 bar, de (bevroren) massa in de beker raken, schrapen ze er per omwenteling een microscopisch dun laagje af. Wanneer dit proces is beëindigd, zakt de beker weer. De toepassingen zijn eindeloos. Roomijs, sorbets, farces, purees en mousses zijn in een mum

Verschillen
Stel dat u besluit om het apparaat in het restaurant te gebruiken om a la minute over tientallen of misschien wel honderd ijssoorten te beschikken. Of dat zelfs uw keukenconcept gebaseerd is op dit apparaat. Dan zult u over een groot aantal bekers moeten beschikken. Een set van 4 Paco-bekers met deksel kost 110,- euro, terwijl u voor een set van 50 Frix bekers (in 5 kleuren) met deksel slechts 115,- euro neertelt. Bij deze lage prijs maakt het weinig uit of u vijftig of honderd bekers koopt. De Frix bekers zijn in diverse kleuren leverbaar, zodat u ze goed kunt organiseren, bovendien zijn ze geschikt voor de magnetron en zijn ze met hun dekseltje stapelbaar. Je kunt er in je diepvries veel van stocken. Ook een verschil is, dat de frix bekers kleiner zijn dan die van de Paco (800 ml.), namelijk 180 ml. Dat kan een nadeel zijn, maar ook een voordeel. Dat ligt puur aan uw eigen keukenconcept en behoefte.

Een extra punt van de Frix is zijn veiligheid, omdat hij "hufterproof" is. Zolang het deurtje van de Frix openstaat, gebeurt er helemaal niets. Hij treedt pas in werking nadat u het deurtje heeft gesloten. Bij een Paco kan het wel eens gebeuren dat een beker verkeerd wordt ingezet. Dat lijkt technisch onmogelijk, maar het is mogelijk. Het apparaat moet dan in revisie tegen relatief hoge kosten. De Frix doet helemaal niets wanneer u iets fout zou doen. Het apparaat zet het bekertje zelf in de juiste positie. Zodra het deurtje opengaat, worden de messen "gelockt", zodat u ze er veilig kunt uithalen. Beide apparaten hebben ongeveer dezelfde afmeting. Toch zal de Frix in de praktijd ietsje minder ruimte nodig hebben, omdat alle handelingen aan de voorzijde gebeuren. Bij de Paco moet naast het apparaat wat ruimte worden gereserveerd om de beker te kunnen plaatsen.

Nog meer verschillen
De Paco en de Frix kennen allebei een draaisnelheid, namelijk 2000 toeren per minuut. Bij de Frix hebt u echter (via een knop) de keuze tussen twee snelheden. Dat betreft niet het toerental maar het tempo waarmee de messen van boven naar beneden door de massa bewegen. Is die extra keuze een voordeel? In elk geval vermindert in de hoogte stand de luchtopslag en dat gaf een verbluffend mooi ijsresulaat. Paco-ijs is altijd zeer licht en luchtig, in de Frix bij de fast-stand maakt u een zwaar ijs. We nemen aan dat dit korte programma ook voor andere toepassingen gebruikt zal kunnen worden, met name voor producten met een zachte consistentie. Het is een kwestie van uitproberen. Ook in de tijd die beide apparaten nodig hebben, zitten verschillen. De Paco begint meteen te draaien wanneer je op de startknop drukt, de Frix moet eerst de beker naar boven heffen, hetgeen 12 seconden duurt.

Het onderhoud
Het schoonmaken van beide apparaten is eenvoudig. Bij de Paco heb je echter een speciale onderhoudsset nodig (twee ringen en een borstel) die 105,00 euro kost. Bij de Frix zijn geen extra investeringen nodig, op de machine zit namelijk een knop "clean" waarmee u het schoonmaken automatisch in gang zet. Wat groot onderhoud en reparaties aangaat, hebben we bij de Frix uiteraard nog geen praktijkervaring. De distributie en opvolging is echter in handen van Micave, die ook de KitchenAid verdeelt. Dat schept op voorhand wel vertrouwen. Voor groot onderhoud en reparaties aan de Pacojet kunt u het beste naar pacoclean. Je moet het apparaat dan wel even opsturen (Frankrijk) en de portokosten betalen. Een volledige revisie doet men voor 180,00 euro en wanneer u het apparaat binnenbrengt voor herstelling, krijgt u eerst een offerte. Wie Micave al wat groot onderhoud aan de Frix zal kosten?
Volgens Henri Nierman van Micave zal dat op rond de 150,00 euro uitkomen.

Specificaties Paco Frix

Rotatiesnelheid

2000 toeren per min

2000 toeren per min
Luchtdruk 1,2 bar 2 bar
Formaat b/d/h in mm 170/360/500 205/335/495
Maximaal vermogen 1000 watt 700 watt
Vulinhoud 800 cl. 180 cl.

Doorsnee beker

130 mm

72 mm.

Al met al
De Pacojet heeft gemiddeld minder tijd nodig dan de Frix. De Paco brengt meer lucht in een product, maar dat is niet altijd een pre. Een groot voordeel bij ijsbereidingen heeft de Frix met zijn knop "fast" een gekend nadeel van de Paco is dat hij veel lawaai maakt en daardoor feitelijk ongeschikt is voor gebruik in een open keuken. De Frix is een stuk stiller. Om een beeldspraak te gebruiken maakte de Frix het geluid van een KitchenAid, terwijl het geluid van de Paco op een kleine grasmaaier lijkt. Beide apparaten maken logischerwijze meer geluid naarmate de hardheid van het product toeneemt. Wanneer we alle verdere plussen en minnen op een rijtje zetten, komen we tot conclusie dat het grote voordeel van de Frix is zijn prijs schuilt. Want stel dat we beide apparaten een basispakket samenstellen (minimaal nodig om er standaard mee te kunnen werken) van 1 apparaat, 1 schoonmaakset en tien bekers, kost dat in geval van PacoJet in totaal 2.817,00 euro. Het zelfde pakket kost in geval van Frix in totaal zo'n 1.250,00 euro. Dat is een gigantisch verschil, iets wat nog verder oploopt wanneer u meer bekers nodig hebt. Want zoals gezegd kosten de Frix bekers bijna niets. In elk geval doen de machines vrijwel hetzelfde. Een groot verschil zit 'm in de maat van de bekers. Die van Frix zullen voor sommigen een handicap zijn, anderen zullen het formaat weer toejuichen.

Dit artikel is met toestemming van Saisonnier (www.saisonnier.net) op deze site gebruikt.
Noot: prijzen in dit artikel zijn exclusief BTW en van een paar jaar geleden Klik hier voor de actuele prijs van de Frix Air.

Onderdeel van:

Garantie

Eventuele extra aangeboden garanties doen niets af aan de wettelijke garantie, die van toepassing is. Wettelijke garantie houdt in dat een product datgene is of moet doen wat de consument er in alle redelijkheid van mag verwachten. Meer informatie op onze garantie pagina.


 

Productreviews voor Uitleg Frix Air

Schrijf als eerste een review en maak kans op een cadeaubon van € 50,00.
Paginanummer 22192

Nog geen producten in uw kookwinkelwagen.

Mededelingen
Er zijn verschillende vacatures!

Topproducten

Eerstvolgende afwijkende openingstijden:
 • zondag 2 juli 12:00 tot 17:00
  Amersfoort geopend.
 • zondag 2 juli 13:00 tot 17:00
  Zwolle Onze winkel aan de Diezerstraat en Expres-zo aan het Gasthuisplein zijn geopend.
 • zondag 9 juli 13:00 tot 17:00
  Amersfoort geopend.
 • zondag 6 augustus 13:00 tot 17:00
  Zwolle Onze winkel aan de Diezerstraat en Expres-zo aan het Gasthuisplein zijn geopend.
 • zondag 27 augustus 12:00 tot 17:00
  Hilversum geopend.
Adressen en openingstijden | Koopzondagen


Aanstaande zaterdag 1 juli:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Een afgevaardigde van Stanley geeft vandaag een demonstratie van deze producten die ideaal zijn tijdens uw buitenactiviteit!
Hilversum 11:00 tot 16:00:
Wij hopen op een zonnetje, want vandaag demonstreren wij in Hilversum de Magimix ijsmachine. Kom kijken hoe u in een handomdraai het lekkerste schepijs maakt!
Op zaterdag 8 juli:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
In Amersfoort leren wij u alles over de Vitamix hogesnelheidsblenders en maken we vandaag smoothies en ijs.
Hilversum 11:00 tot 16:00:
De zomer begint pas echt na deze demonstratie van The Bastard kamado’s en de heerlijke sauzen en rubs van Grate Goods. Haal het maximale uit het gebruik van je kamado na dit bbq-event.
Op zaterdag 15 juli:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
In Amersfoort leren wij u alles over vacumeren, voor thuis en onderweg.
Hilversum 11:00 tot 16:00:
In Hilversum maken we vandaag snel en gemakkelijk soda met de Aarke sodamaker. Kom kijken bij deze bruisende demonstratie van onze schitterende nieuwe aanwinst.
Op zaterdag 22 juli:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Met de zelfvriezende ijsmachine van Nemox is het mogelijk om zelf vers ijs te bereiden. Hoe makkelijk en snel dat gaat laten wij vandaag zien in Amersfoort.
Hilversum 11:00 tot 16:00:
Vandaag maken wij verse pizza! Op de Big Green Egg, wat wilt u nog meer?
Elke zaterdag productdemonstraties van 11:00 tot 16:00.
Meer kookdemonstraties en activiteiten
Advies nodig?
Neem contact op met de klantenservice of maak een afspraak met een personal shopper.

 

KitchenAid mixers, blenders, broodroosters, keukenmachinesMagimix logoJura logoBK pannen en pannensetsDemeyere pannenMauviel pannenIittala serviesAlessiLe Creuset pannenRösle keukengereedschap
Bovenkant · Kennelijke fouten voorbehouden. Gebruik van www.kookwinkel.nl betekent dat u onze algemene voorwaarden accepteert. Prijzen zijn inclusief BTW, exclusief eventuele verzendkosten. Zie ook onze privacy richtlijnen.

Preload the loading icon
Kookwinkel Oldenhof