Japanse messen (santoku, nakiri, yanagiba en deba)


De vorm van Japanse messen heeft veel te maken met de cultuur waarin ze zijn ontstaan. De werking van de Japanse messen is in veel gevallen niet echt anders dan die van Europese messen. Er zijn een aantal verschillen waarmee Japanse messen zich onderscheiden van westerse.

Traditioneel zijn de heften van Japanse messen van hout of bamboe en zien ze er eenvoudiger uit dan die van westerse messen. Klassieke Japanse messen worden slechts aan één kant geslepen. Hierdoor kan men er flinterdunne plakjes, zoals sashimi, mee snijden. Dit heeft tot gevolg dat een mes wel specifiek geschikt is voor links- óf rechtshandigen. De meeste moderne Japanse messen van Kai en Global worden daarom aan twee zijden in een symmetrische V-vorm geslepen. Voor specifieke doeleinden zijn er nog wel een aantal eenzijdig geslepen messen verkrijgbaar.

Oldenhof biedt de volgende Japanse messen:

Toon meer informatie.

Santoku
Santoku betekent in het Japans: "drie doeleinden". Het Santoku mes is veelzijdig en vergelijkbaar met het westerse koksmes. U kunt er groenten en vlees mee snijden of kruiden mee fijnhakken. Santoku messen zijn normaliter symmetrisch aan twee zijden geslepen.

De Japanse fabrikanten Global en Kai bieden Santoku messen in verschillende maten aan. De Santoku messen van Global en uit de Kai Shun serie zijn gemaakt van het kenmerkende harde Japanse staal met een hardheid van 61° Rockwell. Dit betekent dat de messen niet op een normaal aanzetstaal aangezet kunnen worden, maar enkel geslepen en gepolijst kunnen worden met keramisch materiaal of diamant. De Santoku messen van Oldenhof, Wüsthof en Zwilling zijn van een 'gewone' staalsoort met een hardheid van 58°Rockwell en vragen dezelfde verzorging als de andere messen van deze merken.

Nakiri
Het Nakiri mes is een traditioneel groentemes. Door de rechte bijna vierkante vorm van het lemmet snijdt u met dit mes eenvoudig ragfijne reepjes groenten. Door het ontbreken van de ronding die koksmessen hebben is er in het snijden geen rollende beweging nodig.

De Nakiri messen van Global zijn in de verschillende maten altijd tweezijdig en symmetrisch geslepen. Kai biedt de messen in de damaststalen Shun uitvoering en in de klassieke Seki Magoroku modellen. De Seki Magoroku is een traditioneel ontwerp met houten heften en éénzijdig geslepen, deze messen zijn standaard voor rechtshandig gebruik bedoeld. Wüsthof heeft in de Classic serie ook een Nakiri mes in het assortiment. Deze is gemaakt van hetzelfde staal als de andere messen uit deze serie en vragen dezelfde behandeling.

Deba
Deba messen zijn dikke zware messen en altijd assymetrisch geslepen. Van oudsher is dit een mes dat gebruikt wordt voor het fileren en slachten van vis en gevogelte. Een Deba mes is sterk genoeg om visgraten en gewrichten van gevogelte door te hakken. Ze zijn wat dat betreft vergelijkbaar met een westerse hakbijl.

Zowel Kai als Global bieden Deba messen aan in het assortiment. Let erop dat die van Global van het uiterst harde cromova staal is, deze is niet geschikt voor het doorhakken van botten. Daarvoor is een hakbijl een betere optie. Het Kai Seki Magoroku Deba mes is gemaakt van een flexibeler staal en daardoor geschikt voor zwaarder werk.

Yanagi / Yanagiba & Tako
Yanagiba of wilgenbladmes is bij uitstek geschikt voor het snijden van Sashimi. De schrijfwijzen verschillen bij de fabrikanten. Global spreekt over Yanagi, Kai noemt dit mes Yanagiba. De grote lengte maakt dat ook grote vissen zoals zalm en tonijn gesneden kunnen worden. Het assymetrische ontwerp zorgt ervoor dat de plakjes vis gelijkmatig en uiterst dun gesneden kunnen worden. Het Tako mes vertoont grote gelijkenissen met de Yanagiba maar heeft een rechte top in plaats van een punt en is bedoeld voor het snijden van inktvis.

Global biedt de Yanagiba in verschillende maten en tevens een Tako mes aan. Deze messen zijn standaard geschikt voor rechtshandig gebruik. Kai heeft in de Seki Magoroku serie een traditioneel Yanagiba met houten heft en heeft een assymetrische slijping.

Verberg extra informatie.


 (Tijdelijk) niet leverbaar.
Kai Shun Pro messenaanbieding

€ 125,0069,00
Kai Shun Pro messenaanbieding

 (Tijdelijk) niet leverbaar.
Kai Shun Pro messenaanbieding
Paginanummer 40551

Nog geen producten in uw kookwinkelwagen.

Mededelingen
Er zijn verschillende vacatures!

Topproducten

Eerstvolgende afwijkende openingstijden:
 • zondag 11 december 12:00 tot 17:00
  Amersfoort geopend.
 • zondag 11 december 12:00 tot 17:00
  Hilversum geopend.
 • zondag 18 december 12:00 tot 17:00
  Amersfoort geopend.
 • zondag 18 december 12:00 tot 17:00
  Hilversum geopend.
 • zondag 18 december 12:00 tot 17:00
  Zwolle Al onze winkels in Zwolle zijn geopend.
 • vrijdag 23 december 09:30 tot 21:00
  Zwolle Extra koopavond.
Adressen en openingstijden | Koopzondagen


Vandaag zaterdag 10 december:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Vandaag komt een afgevaardigde van Magimix de nieuwe Magimix Cook Expert demonsteren. Kom langs en ontdek alle mogelijkheden van deze alleskunner!
Hilversum 11:00 tot 16:00:
Grillen, koken, bakken, slow cooken, roken en stoven! Een afgevaardigde van The Bastard laat u alle mogelijkheden van de kamado zien. Ook komt er een afgevaardigde van Magimix langs om de nieuwe Magimix Cook Expert te demonstreren. Culinair historica Christianne Muusers komt van 13:00 tot 15:00 uur naar Hilversum! Met haar nieuwe boek ‘Het verleden op je bord’ brengt ze vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de koninklijke bibliotheek in uw keuken.
Zwolle 11:00 tot 16:00:
In Zwolle wordt vandaag de Solis Grind & Infuse Pro uitvoerig gedemonstreerd. Kom kijken en proeven in onze kookwinkel aan het Gasthuisplein.
Morgen zondag 11 december:
Hilversum 12:00 tot 16:00:
In Hilversum hebben wij vandaag demo's met verschillende volautomatische espressomachines. Kom langs, proef en stel al uw vragen!
Aanstaande donderdag 15 december:
Zwolle 10:00 tot 16:00:
De volautomatische espressomachines van Jura zijn veelzijdig en slim. Een afgevaardigde van Jura laat het u vandaag graag zien tijdens de Jura demonstratie aan het Gasthuisplein in Zwolle.
Aanstaande vrijdag 16 december:
Amersfoort 13:00 tot 15:00:
Culinair historica Christianne Muusers komt van 13:00 tot 15:00 uur naar onze kookwinkel in Amersfoort! Met haar nieuwe boek ‘Het verleden op je bord’ brengt ze vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de koninklijke bibliotheek in uw keuken.
Op zaterdag 17 december:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Een afgevaardigde van Demeyere geeft een kookdemonstratie. Dat wordt wokken, bakken en grillen in Amersfoort!
Hilversum 11:00 tot 16:00:
Ga goed voorbereid de kerstdagen in! Kom vandaag naar Hilversum en laat uw Witloft schort personaliseren. Een afgevaardigde van Magimix laat u alle mogelijkheden van de nieuwe Magimix Cook Expert zien en onze kookschoolchef Dennis maakt winterse gerechten op de Big Green Egg.
Elke zaterdag productdemonstraties van 11:00 tot 16:00.
Meer kookdemonstraties en activiteiten
Advies nodig?
Neem contact op met de klantenservice of maak een afspraak met een personal shopper.

 

KitchenAid mixers, blenders, broodroosters, keukenmachinesMagimix logoJura logoBK pannen en pannensetsDemeyere pannenMauviel pannenIittala serviesAlessiLe Creuset pannenRösle keukengereedschap
Bovenkant · Kennelijke fouten voorbehouden. Gebruik van www.kookwinkel.nl betekent dat u onze algemene voorwaarden accepteert. Prijzen zijn inclusief BTW, exclusief eventuele verzendkosten. Zie ook onze privacy richtlijnen.

Preload the loading icon
Kookwinkel Oldenhof