Japanse messen (santoku, nakiri, yanagiba en deba)


De vorm van Japanse messen heeft veel te maken met de cultuur waarin ze zijn ontstaan. De werking van de Japanse messen is in veel gevallen niet echt anders dan die van Europese messen. Er zijn een aantal verschillen waarmee Japanse messen zich onderscheiden van westerse.

Traditioneel zijn de heften van Japanse messen van hout of bamboe en zien ze er eenvoudiger uit dan die van westerse messen. Klassieke Japanse messen worden slechts aan één kant geslepen. Hierdoor kan men er flinterdunne plakjes, zoals sashimi, mee snijden. Dit heeft tot gevolg dat een mes wel specifiek geschikt is voor links- óf rechtshandigen. De meeste moderne Japanse messen van Kai en Global worden daarom aan twee zijden in een symmetrische V-vorm geslepen. Voor specifieke doeleinden zijn er nog wel een aantal eenzijdig geslepen messen verkrijgbaar.

Oldenhof biedt de volgende Japanse messen:

Toon meer informatie.

Santoku
Santoku betekent in het Japans: "drie doeleinden". Het Santoku mes is veelzijdig en vergelijkbaar met het westerse koksmes. U kunt er groenten en vlees mee snijden of kruiden mee fijnhakken. Santoku messen zijn normaliter symmetrisch aan twee zijden geslepen.

De Japanse fabrikanten Global en Kai bieden Santoku messen in verschillende maten aan. De Santoku messen van Global en uit de Kai Shun serie zijn gemaakt van het kenmerkende harde Japanse staal met een hardheid van 61° Rockwell. Dit betekent dat de messen niet op een normaal aanzetstaal aangezet kunnen worden, maar enkel geslepen en gepolijst kunnen worden met keramisch materiaal of diamant. De Santoku messen van Oldenhof, Wüsthof en Zwilling zijn van een 'gewone' staalsoort met een hardheid van 58°Rockwell en vragen dezelfde verzorging als de andere messen van deze merken.

Nakiri
Het Nakiri mes is een traditioneel groentemes. Door de rechte bijna vierkante vorm van het lemmet snijdt u met dit mes eenvoudig ragfijne reepjes groenten. Door het ontbreken van de ronding die koksmessen hebben is er in het snijden geen rollende beweging nodig.

De Nakiri messen van Global zijn in de verschillende maten altijd tweezijdig en symmetrisch geslepen. Kai biedt de messen in de damaststalen Shun uitvoering en in de klassieke Seki Magoroku modellen. De Seki Magoroku is een traditioneel ontwerp met houten heften en éénzijdig geslepen, deze messen zijn standaard voor rechtshandig gebruik bedoeld. Wüsthof heeft in de Classic serie ook een Nakiri mes in het assortiment. Deze is gemaakt van hetzelfde staal als de andere messen uit deze serie en vragen dezelfde behandeling.

Deba
Deba messen zijn dikke zware messen en altijd assymetrisch geslepen. Van oudsher is dit een mes dat gebruikt wordt voor het fileren en slachten van vis en gevogelte. Een Deba mes is sterk genoeg om visgraten en gewrichten van gevogelte door te hakken. Ze zijn wat dat betreft vergelijkbaar met een westerse hakbijl.

Zowel Kai als Global bieden Deba messen aan in het assortiment. Let erop dat die van Global van het uiterst harde cromova staal is, deze is niet geschikt voor het doorhakken van botten. Daarvoor is een hakbijl een betere optie. Het Kai Seki Magoroku Deba mes is gemaakt van een flexibeler staal en daardoor geschikt voor zwaarder werk.

Yanagi / Yanagiba & Tako
Yanagiba of wilgenbladmes is bij uitstek geschikt voor het snijden van Sashimi. De schrijfwijzen verschillen bij de fabrikanten. Global spreekt over Yanagi, Kai noemt dit mes Yanagiba. De grote lengte maakt dat ook grote vissen zoals zalm en tonijn gesneden kunnen worden. Het assymetrische ontwerp zorgt ervoor dat de plakjes vis gelijkmatig en uiterst dun gesneden kunnen worden. Het Tako mes vertoont grote gelijkenissen met de Yanagiba maar heeft een rechte top in plaats van een punt en is bedoeld voor het snijden van inktvis.

Global biedt de Yanagiba in verschillende maten en tevens een Tako mes aan. Deze messen zijn standaard geschikt voor rechtshandig gebruik. Kai heeft in de Seki Magoroku serie een traditioneel Yanagiba met houten heft en heeft een assymetrische slijping.

Verberg extra informatie.


Paginanummer 40551

Nog geen producten in uw kookwinkelwagen.

Mededelingen
Vanwege Hemelvaartsdag zullen bestellingen geplaatst op woensdag 24 mei op vrijdag 26 mei bezorgd worden. Bestellingen geplaatst op Hemelvaartsdag zelf worden zaterdag 27 mei bezorgd.
Er zijn verschillende vacatures!

Topproducten

Eerstvolgende afwijkende openingstijden:
 • donderdag 25 mei 09:30 tot 21:00
  Amersfoort Onze kookwinkel is gesloten i.v.m. Hemelvaartsdag.
 • donderdag 25 mei 09:30 tot 21:00
  Hilversum Onze kookwinkel is gesloten i.v.m. Hemelvaartsdag.
 • donderdag 25 mei 09:30 tot 21:00
  Zwolle Onze winkels in Zwolle zijn gesloten i.v.m. Hemelvaartsdag.
 • zondag 28 mei 12:00 tot 17:00
  Amersfoort geopend.
 • zondag 28 mei 12:00 tot 17:00
  Hilversum geopend.
 • maandag 5 juni 09:30 tot 18:00
  Zwolle Onze winkels zijn gesloten i.v.m. 2e pinksterdag.
Adressen en openingstijden | Koopzondagen


Aanstaande zaterdag 27 mei:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
In Amersfoort hopen wij op een lekker voorjaarszonnetje want wij gaan barbecueën met de The Bastard. Door het unieke, dubbelwandige keramiek is de temperatuur nauwkeurig te regelen.
Hilversum 11:00 tot 16:00:
Bent u benieuwd naar het verschil tussen handmatige en volautomatische espressomachines? Ontdek het tijdens onze demonstratie met machines van Jura, Nivona, Isomac, Bezzera en Rancilio.
Aanstaande zondag 28 mei:
Hilversum 11:00 tot 16:00:
Het is tijd voor frisse limonades! Leuk om te serveren in een weckpot met tap. Komt u ook langs om te proeven?
Op zaterdag 3 juni:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Vandaag gaat in Amersfoort de Ankarsrum Assistent kneedmachine aan en bakken we taart, koek en quiche.
Op zaterdag 10 juni:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Vandaag gaan we aan de slag met (ijs)koffie! Met de Bonavita producten zet u de lekkerste slowcoffee. Kom langs om te proeven!
Amersfoort 11:00 tot vrijdag 3 juni 2016 16:00:
Vandaag gaan we aan de slag met (ijs)koffie! Met de Bonavita producten zet u de lekkerste slowcoffee. Kom langs om te proeven!
Op zaterdag 17 juni:
Amersfoort 11:00 tot 16:00:
Een afgevaardigde van Demeyere geeft een kookdemonstratie. Dat wordt wokken, bakken en grillen in Amersfoort!
Elke zaterdag productdemonstraties van 11:00 tot 16:00.
Meer kookdemonstraties en activiteiten
Advies nodig?
Neem contact op met de klantenservice of maak een afspraak met een personal shopper.

 

KitchenAid mixers, blenders, broodroosters, keukenmachinesMagimix logoJura logoBK pannen en pannensetsDemeyere pannenMauviel pannenIittala serviesAlessiLe Creuset pannenRösle keukengereedschap
Bovenkant · Kennelijke fouten voorbehouden. Gebruik van www.kookwinkel.nl betekent dat u onze algemene voorwaarden accepteert. Prijzen zijn inclusief BTW, exclusief eventuele verzendkosten. Zie ook onze privacy richtlijnen.

Preload the loading icon
Kookwinkel Oldenhof