Sinds 1821
Oldenhof sinds 1821
Familiebedrijf Oldenhof is actief in de wereld van het koken sinds 1821. 'Foodies' had je begin 19de eeuw nog niet, maar wel grote gietijzeren fornuizen die in de smederij in Zwolle werden gemaakt. In de bijbehorende winkel kan men terecht voor allerhande gereedschappen die door Oldenhof worden gefabriceerd.

In 1821 start Jan Muijderman een smederij gespecialiseerd in onder meer brandkasten, haarden en fornuizen. Zijn smederij is gevestigd in Zwolle aan het Gasthuisplein. Na zijn overlijden wordt de smederij voortgezet door zijn weduwe en zonen. Zij doen goede zaken en in 1880 vragen zij toestemming aan om de smederij uit te breiden. Hier wordt de start gemaakt met de verkoop van allerhande keukengerei.
In de jaren van 1890 werd de smederij overgenomen door Hendrik Oldenhof. De naam die nu de dag bekend is. Zijn neefje F.J. Kamphuis komt in dienst en wordt in 1910 vennoot en later eigenaar. In 1920 komt er een winkel bij in de Diezerstraat 52 te Zwolle waar naast de kachels en brandkasten uit de smederij nu ook fietsen, kinderwagens, weckpotten, pannen, tuinslangen, markiezen en scheermesjes worden verkocht. Wanneer de zoon van F.J. Kamphuis, Engbert Kamphuis, de smederij en winkel overneemt, wordt er zelfs witgoed aan het assortiment toegevoegd. Na zijn overlijden worden Freek Kamphuis en zijn vrouw Riet de eigenaren van Oldenhof. Zij besluiten om de firma Oldenhof tot de eerste Nederlandse kookwinkel om te vormen.
Eerste Nederlandse kookwinkel
Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw versterken Freek en Riet de positie van Oldenhof als culinair specialist. Door zich exclusief op deze branche te richten creëren zij een heel nieuw winkelconcept. Om ook thuis te kunnen genieten van verse pasta en echt goede koffie, importeren zij de eerste pasta- en espressomachines uit Italië. Bezig in de keuken, geconfronteerd met praktische uitdagingen, ontwikkelen zij zelf kook- en keukengerei, zoals patévormen met drukveer en de wok met platte bodem.
Om behoeften te proeven en om aan ontwikkelingen in de Nederlandse en internationale keuken bij te dragen, onderhoudt Freek contact met menig restaurantkeuken. Ook komen er regelmatig bijzondere vakmensen op bezoek, zoals Cas Spijkers, Bart van Olphen, Rutger van den Broek, Tess Posthumus en chef-koks Jan Smink, Lars Aukema en Jonnie Boer van De Librije.
Een eigen kookboeken uitgeverij
Om de vergaarde kennis over koken beter te kunnen delen wordt in 2002 uitgeverij Good Cook opgericht, waar inmiddels jaarlijks tientallen titels verschijnen van mooie namen zoals Sabrina Ghayour, Manon Proper, Milou van der Will, Dan Toombs en Bas Robben. De uitgeverij kent inmiddels regelrechte bestsellers! De bijzondere samenwerking tussen de kookwinkels en de uitgeverij is goed zichtbaar in het aanbod van Good Cook; trends op culinair gebied laten zich rechtstreeks vertalen naar kookboeken. Good Cook staat voor goede en originele kookboeken die bovendien – door prachtige fotografie en mooie vormgeving – een lust zijn voor het oog.
De vijfde generatie versterkt het familiebedrijf
De cirkel is rond wanneer dochter Marjolein Kamphuis en Barry Voorhorst in de zaak komen en de kookwinkel uitbreiden tot de winkels die we vandaag de dag kennen met exclusief en kwalitatief kookgereedschap. Voor deze nieuwe generatie is Zwolle te klein. Zij openen eind 20ste eeuw kookwinkels in Amersfoort en Hilversum. In Hilversum vestigde zij ook een kookschool waar cursisten en feestgangers destijds hun culinaire vaardigheden kwamen aanscherpen. Daarnaast beginnen zij nieuwe kookwinkels in Den Haag (DOK) en Maastricht (Kookhuis aan de Maes) en breiden zij uit naar Duitsland (Keulen) en België (Antwerpen en Brussel). Hiervoor is zelfs een speciale Manneken pis chocoladevorm ontwikkeld.
In 2005 gaat de website van Oldenhof live, www.kookwinkel.nl. Op deze webshop deelt Oldenhof haar kennis met haar klanten en komen ervaringen met de producten naar voren. Ook online staat bij kookwinkel Oldenhof de klant centraal. Daarom wordt er achter de schermen hard gewerkt om de website mee te laten groeien met alle ontwikkelingen en het assortiment up-to-date te houden. De fysieke winkels van Oldenhof blijven bij uitstek dé ontmoetingsplaats waar passie voor koken en eten gedeeld wordt, je kan er zelfs ruiken en proeven. Een bezoek aan een van de winkellocaties is daarom zeker de moeite waard: hier kun je jezelf laten overvallen door de enorme collectie van alles op kookgebied.
Op 73-jarige leeftijd is Freek Kamphuis overleden. Met pijn in het hart zal kookwinkel Oldenhof haar grootste fan, visionair kookliefhebber en vooral de grondlegger van de kookwinkel in Nederland missen.
Het familiebedrijf Oldenhof heeft een lange geschiedenis en is van een kleine smederij uitgegroeid tot meerdere hoogwaardige kookwinkels. Met veel trots vierden wij in 2021 ons 200-jarige jubileum. Ter ere van deze lange geschiedenis zijn wij onderscheiden met het predicaat 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'. Het predicaat is bedoeld als erkenning dat de onderneming tot één van de beste in de branche behoort. De huidige eigenaren Marjolein en Barry, zien het predicaat als een kroon op 200 jaar werk en een eerbetoon aan de vorige generaties die sinds de oprichting in 1821 in het bedrijf hebben gewerkt.
Met gepaste trots kunnen wij melden dat vanaf 1-1-2023 de dochterondernemingen DOK Cookware in Den Haag, Kookhuis aan de Maes in Maastricht en Kölner Kochhaus in Keulen volledig eigendom zijn geworden van Oldenhof.