Baristatools

Tampers, koffieweegschalen, thermometers of melkschuimkannen. Kookwinkel Oldenhof heeft van alles in huis om elke barista op weg te helpen.

Er voldoen geen artikelen aan uw selectiecritiria.
 
Over op inductie?
Gaat u over op inductie? Grote kans dat uw huidige pannen vervangen moeten worden. Hier moet u op letten bij het aanschaffen van een pannenset voor inductie.
Lees verder
 
Zo maakt u de barbecue schoon
Barbecueën is leuk, maar net als koken achter het fornuis moet je het gerei achteraf schoonmaken. Hier moet u op letten bij het schoonmaken van uw barbecue
Lees verder

Baristatools


Goede koffie is voor velen een must. De dag goed beginnen met een krachtige espresso of een zachte cappuccino is een genot. Maar hoe zorgt u thuis nou voor koffies van barista-kwaliteit? Met de juiste barista accessoires en een beetje oefening komt u een heel eind, daarom hebben wij een aantal essentiële baristatools op een rijtje gezet.

Koffie piston

Bij een handmatige espressomachine is een piston essentieel. Zonder een piston is het onmogelijk koffiezetten. De piston vult u namelijk met gemalen bonen en bevestigt u onder het koffiezetapparaat. Vervolgens loopt het water door de bonen en drupt de koffie het kopje in. Bij de aankoop van een espressomachine is een piston inbegrepen, maar er zijn veel verschillende soorten. Zo heb je pistons waar genoeg koffie in past voor een of twee koppen. Deze pistons hebben dan ook een enkele of een dubbele uitloop om de koppen koffie te vullen. Er bestaat ook nog de bodemloze piston, die ook wel een bodemloze filterdrager of naked portafilter wordt genoemd. Door de open bodem is goed te zien hoe de espresso gezet wordt. Zo kunt u mogelijke foutjes herstellen en uw zetmethode aanpassen om de espresso te perfectioneren. Let bij het kiezen van een piston goed op de maat, het merk en de zetgroep van uw espressomachine.

Koffie mixer of WDT-tool

Om de piston op de juiste manier te vullen met koffie zijn er nog een aantal handige tools. Zo kan een koffie mixer, ofwel een WDT-tool, ervoor zorgen dat de smaak van uw espresso perfect in balans is. Een koffie mixer gebruikt u nadat u de gemalen bonen in de piston gedaan hebt. Door met de naalden van de koffie mixer door de koffie te gaan, voorkomt u dat er klontjes in gaan zitten. Het water zal dan gelijkmatiger door de bonen lopen, wat de smaak van de koffie zeker ten goede zal komen.

Koffieverdeler

Met een koffieverdeler, of een leveler verspreidt u de gemalen koffie gelijkmatig in het piston. Hierdoor wordt, net als met een koffiemixer, voorkomen dat het water ongelijkmatig door de koffiebonen heen loopt. Deze leveler van Eureka is in hoogte verstelbaar, waardoor hij geschikt is voor alle hoeveelheden koffie. Nadat u de koffieverdeler in het piston heeft rondgedraaid, kunt u de koffie aan gaan stampen.

Koffietamper

Nadat de koffie gelijkmatig in de piston verspreid is moet de koffie aangedrukt worden. Dit aandrukken doe je met een koffietamper, soms ook wel een koffie stamper genoemd. Deze stap zorgt ervoor dat het water goed door de koffie heen stroomt. Het is echter belangrijk dat dit goed gebeurt. Als de koffie scheef wordt aangedrukt, zal het water niet goed doorlopen. Om dit werkje gemakkelijker te maken zijn er tampers met drukregulatie. Zo bent u verzekerd van een gelijkmatige druk wanneer u de koffie aandrukt. Let bij het aanschaffen van een tamper wel op de grootte, zodat de tamper in uw piston past. Naast de tamper met een handvat is er ook de palmtamper. Die drukt u, zoals de naam al suggereert, aan met de handpalm.

Koffie uitklopbak

Na het zetten van de koffie is het belangrijk om het koffiedik weg te gooien of te bewaren voor compost. Daarvoor zijn er speciale uitklopbakken. Deze bakken zijn zo ontworpen dat de piston niet beschadigt en het geluid gedempt wordt. Bij het kloppen van de piston op de uitklopbak vallen de koffieresten er meteen uit. Ook zijn er automatische uitklapbakken. Die creëren een vacuüm waardoor de koffieresten in een keer uit de piston gezogen worden. Zo is uw piston meteen weer leeg, zonder dat er troep in de keuken ligt.

Melkkan

Een echte barista tovert zijdezacht, luchtig melkschuim tevoorschijn. Voor het beste resultaat gebruikt u een rvs melkkan. Doordat de kan warm wordt, voelt u goed aan wanneer de melk op temperatuur is. Door de lichte bolling die de melkkannen hebben, wordt de melk egaal verwarmd. Daarnaast zorgt een melkkan met een slanke schenktuit voor controle tijdens het schenken, zodat u de mooiste latte art kan maken.

Cacaostrooier

De lekkerste cappuccino maakt u af met een beetje kaneel- of cacaopoeder. Met een zeefje kan het lastig zijn om een mooie egale laag poeder op uw koffie te maken. Als u een cacaostrooier gebruikt wordt dat een stuk gemakkelijker. Voor een leuk figuur in het poeder kan een cappuccinosjabloon gebruikt worden. Zo tovert u in een mum van tijd de leukste drankjes uit de keuken.

Onze baristatool verkooppunten

Heeft u hulp of advies nodig bij het kiezen van de geschikte baristatools? Onze koffie-experts helpen u graag met al uw prangende vragen in onze winkels. De Oldenhof kookwinkels zijn te vinden in Amersfoort, Hilversum, Zwolle, Den Haag en Maastricht. Stelt u uw vragen liever telefonisch of via de mail? Dan staan onze kookexperts van de klantenservice voor u klaar.